Berlusconi valitsus vaagub hinge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister võitles eile hilisõhtul oma koalitsioonivalitsuse pärast, mis kõigub tugevasti olukorras, kus Euroopa Liit ootab tänaseks tähtsaks tippkohtumiseks konkreetseid majandusreformide meetmeid.

Itaalia peaminister võitles eile hilisõhtul oma koalitsioonivalitsuse pärast, mis kõigub tugevasti olukorras, kus Euroopa Liit ootab tänaseks tähtsaks tippkohtumiseks konkreetseid majandusreformide meetmeid.

Nõudmine on seotud Euroopa ametnike katsega saavutada kokkulepe EFSFi võimendamiseks, et 440 miljardi eurone päästefond oleks võimeline ostma üles Itaalia riigivõlakirju ja langetama nende tootlusi, mis on kerkinud 6 protsendi piirimaile.

Kuigi nimetatud meetmed ei võrdu kaugeltki totaalse «Itaalia abipaketiga», ütlesid kõrged euroametnikud, et pakkumisega käivad kaasas uued karmid tingimused. Ametnike sõnutsi tähistavad Silvio Berlusconile esitatud nõudmised senisest «sissetungivamaid» katseid tagada, et Rooma veenab finantsturge oma siiras kavatsuses teostada eelarvereforme.

Eilsed läbirääkimised Berlusconi ja Põhjaliiga koalitsioonikaaslaste vahel jooksid ummikusse, peamiselt pensionireformi ettepaneku pärast. Berlusconi tahab tõsta pensioniiga 65 aastalt 67 peale, arvestamaks pikenenud eeldatavat eluiga.

«Valitsus on ohus,» ütles euroskeptilise Põhjaliiga liider Umberto Bossi reporteritele. «Olukord on väga keerukas, väga ohtlik. See on dramaatiline hetk,» ütles ta, hoiatades varajaste valimiste eest.

Berlusconi partei Vabaduse Rahvas sekretär Angelino Alfano ütles aga eile õhtul, et Põhjaliigaga on reformid kokku lepitud ja valitsus püsib koos ning tagab majanduskasvu. Üksikasju välja ei käidud.

Läbirääkimised jätkusid hiliste õhtutundideni, mis viitab sellele, et olulisi kokkuleppeid reformide osas ei olnud saavutatud.

Bossi ütles hiljem, et on pessimistlik ning kavatseb kaitsta raevukalt oma seisukohti pensionite osas. «Kui me pensione puudutame, lööb rahvas meid maha,» ütles ta reporteritele.

Järjekordseid itaallaste kompromissettepanekuid ja lubadusi end tulevikus kokku võtta oleks eurotsoonil aga seekord väga raske alla neelata, kuna surve täna Brüsselis midagi lõplikku paika panna on suur.

Euroopa Keskpangale, mis alates augustist Itaalia võlaturge püsti hoiab, on Rooma samuti varem igasuguseid asju lubanud.

Itaalia riigipea Giorgio Napolitano pöördus peaministri poole tungiva palvega võtta vastu «uusi ja ülitähtsaid ostuseid». «Täna, nagu ei kunagi varem, oleme me samas paadis tormisel merel,» ütles Napolitani.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles