Rekorddividend viis Tallinna Sadama kahjumisse (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadam.
Tallinna Sadam. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tallinna Sadama kontserni müügitulu ning sadamates teenindatud kaubamaht ja reisijate arv kasvasid nii teises kvartalis kui esimesel poolaastal, poolaasta puhaskahjum oli rekorddividendilt makstud tulumaksu mõjul 2,3 miljonit eurot.

Teise kvartali majandustegevuse tulemiks kujunes puhaskahjum summas 14,1 miljonit eurot ja poolaasta puhaskahjum oli 2,3 miljonit eurot, mis jäid eelmise aasta samade perioodide puhaskasumile alla eelkõige suurema dividendide tulumaksukulu tõttu, teatas Tallinna Sadam.

Kontserni müügitulu kasvas teises kvartalis 3,4 protsenti ja poolaastal kokku 1,1 protsenti ulatudes vastavalt 32,8 miljoni ja 62,1 miljoni euroni.

Korrigeeritud EBITDA ehk kasum enne intresse, makse, kulumit ja allahindlusi kasvas teises kvartalis 600 000 euro võrra reisiparvlaevade segmendi mõjul seoses täiendava parvlaeva liinile toomisega.  Poolaasta võrdluses vähenes  korrigeeritud EBITDA 1 miljoni võrra, languse taga oli tulude vähenemine võrreldes 2017. aastaga, mil need sisaldasid laevatehaste leppetrahvitasusid seoses uute parvlaevade üleandmise hilinemisega.

«Teise kvartali ja esimese poolaasta kahjum on põhjustatud 2018. aasta aprillis rekordilise 105 miljoni euro suuruse dividendimaksega tekkinud tulumaksukulu mõjust. Usume jätkuvalt, et  2018. aastaks seatud kasumieesmärgi ettevõte saavutab  ning suudame 2019. aastal maksta dividende vastavalt kehtivale dividendipoliitikale ehk vähemalt 30 miljonit eurot,» ütles Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm.

Käesoleva aasta esimesel poolaastal läbis Tallinna Sadama sadamaid 10,1 miljonit tonni kaupa ning 4,8 miljonit reisijat, sealhulgas teises kvartalis teenindati 5,1 miljonit tonni kaupa ja 2,9 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga suurenes esimesel poolaastal kaubamaht 1,4 protsenti ja teises kvartalis 2,5 protsenti ning reisijate arv oli mõlemal nimetatud perioodil 0,2 protsendi võrra suurem võrreldes eelmise aasta vastava perioodiga, teatas Tallinna Sadam börsile.

Kalmu sõnul suurenesid lastiliikidest veeremi, konteinerite ja vedellasti maht ning vähenes puist- ja segalasti maht. «Tallinna Sadama suurima lastiliigi ehk vedellasti maht on püsinud viimastel kvartalitel stabiilne ja näidanud väikest kasvu, millele on muuhulgas kaasa aidanud nafta hinna tõus viimase aasta jooksul. Veeremi mahu stabiilne kasv põhineb nii tihedal Tallinna ja Helsingi vahelisel laevaliiklusel kui ka arenevatel kaubandussidemetel regioonis ning soodsal majandustsüklil. Konteinerite mahu kasv kaasnes suurema konteinerlaevade külastuste arvuga. Puistlasti vähenemist mõjutasid nii projektikaupade nagu suhkur mahu langus kui eelmise aasta väiksem teraviljasaak Eestis võrreldes üle-eelmise aastaga, mistõttu jäi ka teravilja väljaveomaht saagi koristusaastale järgneval perioodil väiksemaks.»

«Teist kvartalit jäävad ilmestama tulevikku suunatud kokkulepped. Käesoleva aasta teise poole majandustegevust mõjutab kindlasti AS-i Tallinna Sadam tütarettevõtte OÜ TS Shipping poolt jäämurdjale Botnica suveperioodiks leitud töö eskort- ja jääseirelaevana Kanada Arktilistes vetes Baffinland Iron Mines LP rauamaagi ekspordi projektis,» märkis Valdo Kalm

Pikemas perspektiivis loovad uusi võimalusi ASi Tallinna Sadam ja MPG AgroProduction OÜ vahel sõlmitud koostöö- ja hoonestusõiguse leping õlikultuuride töötlemise ja logistikakompleksi rajamiseks Muuga sadamasse ning Tallinna Linnaplaneerimise Ametiga sõlmitud ühiste kavatsuste protokoll Zaha Hadid Arihitects poolt koostatud Vanasadama arendusplaani Masterplaan 2030 kontseptsiooni elluviimiseks kujundamaks Vanasadama alast kaasaegse ja kõrgetasemelise avaliku ruumiga linnakeskus.

AS Tallinna Sadam kontserni kuuluvad lisaks emaettevõttele veel tütarettevõtted TS Laevad OÜ ja TS Shipping OÜ ning ühisettevõte AS Green Marine.

Tallinna Sadam tuli kauplemisele Tallinna börsil 13. juunil. Aktsiate märkimishind aktsiate esmaemissioonil (IPO) oli 1,7 eurot. Teisipäeval sulgus Tallinna Sadama aktsia 1,985 eurol.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles