Ryanairi ahvatlevad odavad Vene ja Hiina lennukid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryanairi juht Michael O'Leary.
Ryanairi juht Michael O'Leary. Foto: SCANPIX

Ryanairil on ambitsioonikad plaanid tõsta reisijate arv eeloleva kümnendiga praeguse 70 miljoni juurest 130 miljonini aastas, ostes kuni 300 uut lennukit.

Iiri odavlennufirma tegevjuht Michael O'Leary ütles Financial Timesile, et suureks lennukiostuks läheb ilmselt ajavahemikus 2015-2021, läbirääkimisi peetakse lisaks ameeeriklastele ka Hiina ja Vene lennukiehitajatega.

O'Leary rõhutab, et ostab lennukeid ainult «odava hinnaga», ühe analüütiku sõnutsi ei ole hinnaalandus Boeingu või Airbusi poolt aga tõenäoline. Üks teine analüütik arvas, et edasine laienemine võib anda hoobi lennufirma kasumlikkusele.

Ryanair lendab praegu üksnes Boeingutega. O'Leary tunnistas, et teiste tootjate lennukite ostuga kaasneksid suuremad käituskulud.

Läbirääkimised käivad lisaks jänkide Boeingule ka Hiina Comaci ja Vene Irkutiga. Ühelt neist tahetakse osta 200-300 kitsa kerega reisilennkit.

Kokkuvõttes kasvaks Ryanairi lennukipark 300 juurest 500 peale, sest osad vanad lennukid vajavad väljavahetamist.

130 miljoni reisijaga aastas kinnitaks Ryanair kanda maailma suurimate lennufirmade seltskonnas. Kasumi poolest suurim Euroopa lennufirma Lufthansa sõidutas 2010. aastal 91 miljonit reisijat, USA odavlennufirma Southwest Airlines aga 88 miljonit.

O'Leary usub, et halveneva majanduskeskkonna tingimustes haukab Ryanair Euroopa lühilendude turuosa muuhulgas Saksa ja Briti «esindusfirmadelt» Lufthansalt ja British Airwaysilt.

Viimastel aastatel on Ryanair laienenud peamiselt Itaalias ja Hispaanias, edaspidi tahab O'Leary haarata kinni võimalustest Skandinaavias ja Ida-Euroopas.

Ta mainis, et tahab paigutada Skandinaaviasse 50 ja Ida-Euroopasse 100 lennukit.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles