Ministrikandidaadi vangerdus: abikaasa võttis Tammisti ettevõtte juhtimise üle

Vilja Kiisler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Tammist.
Rene Tammist. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Seoses ministrikandidaadiks saamisega paigutas Rene Tammist oma ettevõttes Solon Consultancy OÜ juhi kohale abikaasa Kai Tammisti.

Seoses sellega, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Jevgeni Ossinovski avalikustas uue ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri kandidaadina Rene Tammisti nime, algatas viimane vangerduse oma ettevõtte juhtimises. Seni oli Tammist  ainuosanikuna talle kuuluvas ettevõttes Solon Consultancy OÜ ainus juhatuse liige, ent nüüd on sellel kohal juba tema abikaasa.

„See oli seotud otsusega, et ma tõmbun aktiivsest juhatuse liikme rollist tagasi,“ selgitas Tammist. „Eesmärk on see, et ma ei oleks enam kuskil aktiivses juhatuse liikme rollis.“

Tammist tunnistab, et selline lahendus ei pruugi tagada selget piiri tema rollide vahel ministri ja ettevõtjana. „Ausalt öeldes mõtlesin ma ise ka, kuidas seda teha,“ möönis ta, „aga praegu olen liikunud ühe sammu korraga.“

Tammist märkis, et valitsuse liikmetel on lubatud ettevõtluses tegutseda, ent seaduse kohaselt tuleb siis teavitada peaministrit. Ta ise ei ole veel peaministriga neist asjust rääkinud, aga praegu on ta ka alles ministrikandidaat. Ametisse asub Tammist järgmise nädala kolmapäeval. Ta lubas siis kohe peaministri kõigega kurssi viia.

Kui pärida Tammistilt Solon Consultancy OÜ 2016. aastal võetud laenu järele, ei tule eraisikult võetud laen talle telefoni otsas esialgu üldse meeldegi. Ta lubab täpsustada ja tagasi helistada. Selgitus saabub aga meilitsi ja kõlab nii:

„Vastuseks päringule: Solon Consultancy OÜ näol on tegemist ühinguga, mille eesmärk on vara valitsemine investeeringuid haldava äriühingu vahendusel. Äriühingul eksisteerib minu kui eraisiku ees kohustus, mille suuruseks oli algselt 220 000 eurot.“ Lihtsamas väljenduses ütleb Tammist, et ta andis oma ettevõttele ise rohkem kui kahesaja tuhande eurose laenu. Tema enda täpsustavas sõnastuses pole tegemist mitte laenuga, vaid ostuhinna tasumisega järelmaksuga. Tammist lisab, et ühingu tegevuse finantseerimine osanike poolt on tavapärane ja legaalne tegevus ning et tehing seotud isikute vahel on toimunud vastavalt seadusele ja turutingimustel.

Tammistil on ka osalus AS-is Valumehaanika, mille omanikeringi kuuluvad ka Rene Tammisti õed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles