Britid nõuavad EList lahkumise referendumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

David Cameroni üritus vältida ajaloolist tooride mässu Euroopa vastu sai eile Brüsselis ootamatu hoobi, kui Saksamaa määris Brüsselile ja Londonile pähe lepete muutmise kava.

Briti peaministri üllatuseks nõtkutasid Euroopa Liidu liidrid Berliini ees põlvi ja sillutasid tee läbirääkimisteks ELi lepete üle – varustades laskemoonaga alamkoja lihtliikmed, kes nõuavad Cameroni meelehärmiks referendumit ELi liikmelisuse üle.

Hääletus alamkojas toimub täna. Cameron on andnud märku, et partei teeb kõik mässuliste korralekutsumiseks.

Cameron ütles pärast keerukat tippkohtumist Brüsselis, mida ilmestasid ägedad sõnelused Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga, et ta «nõuab kõva hinda» iga leppemuudatuse eest, mis tõenäoliselt puudutavad euroala juhtimise karmistamist.

Samas pehmendas ta oma nõudmisi volituste tagastamise kohta Briti valitsusele, öeldes vaid, et võimu kojutoomiseks tuleb ilmselt «võimalusi», kuid see protsess võib võtta mitu aastat.

«Ma ei usu, et praegu oleks õige aeg teha jäämise-lahkumise referendumit. Praegu on vaja lahendada eurotsooni probleeme, kaitsta meie rahvuslikke huve ja otsida võimalusi volituste tagasitoomiseks Britanniasse,» ütles ta.

Seljataga on 10 aastat, mille jooksul Briti konservatiivid on üritanud matta maha oma sisemisi erimeelsusi Euroopa küsimustes. Tänane hääletus tõstab tüli euroskeptikude ja -fiilide vahel taas pinnale.

Üks akadeemik ennustab, et tänasest hääletusest võib tulla suurim tooride mäss Euroopa vastu ajaloos üldse – varjutades isegi kibedad lahingud, mis peeti maha peaministrite John Majori ja Edward Heathi päevil.

Nottinghami ülikooli parlamentaarse valitsuse professor Philip Cowley ütles, et referendumi korraldamise poolt on tänase seisuga allkirjad andnud juba 78 tooridest parlamendiliiget.

Cameron jätab sel nädalal ära osa oma Aasia turneest, et osaleda kolmapäeval kõigi 27 ELi liidri lühikesel koosviibimisel Brüsselis – mille ta kindlustas vaatamata prantslaste vastupunnimisele.

27 liikme kaasamist nähakse kui Briti katset hoida ära olukorda, kus eurotsoon hakkab tegema ühisturgu õõnestavaid otsuseid.

Oma nõudmistega ajas Cameron aga vihale Sarkozy, kes küsis teravas toonis, et miks tema nendele koosolekutele tulla tahab, kui «talle euro ei meeldi».

Uus Briti kaitseminister Philip Hammond ütles eile hommikul, et kõik teisitimõtlejatest valitsusliikmed sunnitakse ühel või teisel viisil tagasi astuma. Pool tosinat ministrite nõunikku – nn «parlamendi erasekretärid» – on lubanud hääletada koalitsiooni vastu.

Arvamusküsitluste valguses tahab enam kui 60 protsenti Briti kodanikest rahvaküsitlust ELi liikmelisuse üle.

Charles Grant Euroopa Reformikeskusest (CER) ütles aga: «Võib-olla tõesti. Ja 50 protsenti inimestest tahaks rohkem päikeselisi päevi. Aga ma tõesti ei usu, et see inimeste peamisi priorireete oleks.»

Valitsus on soovitanud euroskeptilistel alamkojaliikmetel, kes valmistuvad hääletama referendumi poolt, «kaineks saada».

Endine välisminister söör Malcolm Rifkind ütles, et ta kolleegid tegelevad «oma naba imetlemisega» ja «häirivad üliväga» peaministrit – keset rahvusvahelist kriisi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles