Eesti suuremad pangad jäävad Kreeka võlgade kärpest kõrvale

Andrus Karnau
, Postimehe majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marfin pank.
Marfin pank. Foto: SCANPIX

Eestis tegutsevaid suuremaid panku Kreeka võlakirjade kärbe otseselt ei puuduta, küll aga saab mahakirjutamisest suure kahju siinmailgi tegutsev Marfin pank.

Reutersi arvutuste järgi tuleb panku rekapitaliseerida ligi 100 miljardi euro väärtuses. Kui pankade omanikud seda ise ei suuda, siis tuleb appi minna riikide valitsustel. Reutersi hinnangul vajavad mahakirjutamise järel lisakapitali 47 Euroopa panka.

Soome, Rootsi ega Taani riik oma panku Kreeka võlgade 60-protsendilise kärpe korral toetama ei pea. Küll aga vajavad Saksa pangad umbes 13,4 miljardit eurot, Prantsusmaa 5,9, Kreeka 32, Itaalia 7,4 Hispaania 15, Portugali 8 ja Sloveenia pangad 0,3 miljardit.

Analüütikud eeldavad, et valitsusjuhid jõudsid täna kokkuleppele vähendada Kreeka võlgu 40-60 protsenti. Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kinnitas äsja Brüsselis, et kokkulepe sündis, lisamata kokkuleppe detaile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles