Kinnisvara asjatundja: Tallinnas pole enam ühtegi vaba ehitusmeest (4)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik on viimasel ajal palju ehitanud, mis tõrjub turult välja aga erasektori tellimusi, leidis Eesti Pank.
Riik on viimasel ajal palju ehitanud, mis tõrjub turult välja aga erasektori tellimusi, leidis Eesti Pank. Foto: Elmo Riig / Sakala

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul on Eestis praegu ehitusbuumi tõttu korterisse remondimeest leida ülikeeruline, järjekorrad pikad ning hinnad laes.

Martin Vahteri sõnul on kogu ehitusturg suuremate projektidega kinni ning väiksemaks korteriremondiks on ehitusmeest pea võimatu leida. «Väikeehitajad on alltöövõtuga kaubanduskeskuste, korterelamute ja ärimajade ehitamisega kinni ning ei taha pisemaid või üksikuid töid ette võtta. Neile on tasuvam teha suuri objekte, kus leib on pikk ja kindel,» ütles Vahter.

Ta rääkis, et kui osta praegu remontivajav korter, siis peab varuks olema kas tuttav ehitusmees või endal kuldsed käed, muidu venib kõik pikaks ja kalliks. Vahter lisas, et ka kulud on suure nõudlusega tõusnud. Kinnisvaraeksperdi sõnul on töömeeste tunnihinnad paari aastaga 30-40 protsenti kerkinud.

«Suure nõudlusega on ehitajate seas rohkem diletante ja esineb kvaliteedikõikumisi. Kindlasti on seis parem kui 2000ndate lõpus, kus müüri võis laduda ka igasuguse kogemuseta inimene. Siiski võib ka praegu sama uusarenduse eri korterites näha kvaliteedierinevusi – ühe brigaadi tehtud seinad on sirgemad kui teisel,» kirjeldas Vahter.

Tema sõnul võib normaalse ehitaja leidmine väga kaua aega võtta. «See pole ebatavaline, kui inimene käib läbi 20 plaatijat ja ei saa ühtegi mõistlikku pakkumist või piirdeaia ehitamise tööjärjekord on pikem kui pool aastat,» ütles Vahter ja lisas, et vahest saavad inimesed ehitusmehega kaubale, et viimane tuleb remontima peale oma põhitööd, õhtuti või nädalavahetusel.

«Ehitajate kriis puudutab siiski peamiselt eraisikuid, kes tahavad remontida üht korterit. Suuremate objektide puhul ei ole ehitajate puudus võib-olla nii terav. Suurehitajate alltöövõtjad kasutavad tööjõu rendifirmasid, kes toovad ehitajaid sisse Poolast, viimased toovad omakorda odavat tööjõudu sisse Ukrainast,» lisas Vahter.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles