Firmade maksejõuetus tõusuteel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankrotihaamer
Pankrotihaamer Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pankade krediidiportfellide haldurid, kindlustusettevõtted ja investeerimisfondid kogu maailmas on üha suuremas mures firmade maksejõuetuse kasvu pärast, kuna väljavaade on euroala võlakriisi ja Euroopa pankade hapruse tõttu järjest ebakindlam.

Nagu selgub rahvusvahelise krediidiportfellide haldurite assotsiatsiooni (IACPM) liikmete küsitlusest, valmistuvad 66 protsenti neist Euroopa firmade maksejõuetuse kasvuks järgmisel aastal.

IACPM ühendab 92 asutust 17 riigis. Liikmete hulgas on näiteks suurpangad Bank of America ja Commerzbank, MetLife ja teised kindlustusettevõtted, samuti fondid nagu BlueMountain Capital.

USA suhtes vastanutel selget seisukohta pole, 47 protsenti eeldab maksejõuetuse kasvu, 41 protsenti aga praeguse olukorra jätku.

Üldkokkuvõttes olid maksejõuetuse ootused kõige süngemad alates 2009. aasta juunist, ütles IACPMi tegevjuht Som-lok Leung.

«Selgusetu olukord Euroopa riigivõla kriisis kõigutab ka firmade võlakirju,» ütles Leung. «Kui Euroopat korda ei tehta, võivad tagajärjed olla üsna dramaatilised. Krediidiportfelli hallates haldad sa ka kogu seda pikka riskide jada.»

Leungi sõnutsi kaitsevad pangad ja investorid end nende riskide eest tuletades derivatiive, müües laene või muid väärtpabereid, hoides väiksemal hulgal riskantseid investeeringuid või nõudes kõrgemaid intressimäärasid.

Firmade võlakirjade riskilisad on viimaste kuudega kerkinud, peegeldades kuhjuvaid probleeme Euroopas ja USA väljavaate halvenemist.

Aasia usutakse aga olevat Euroopa probleemidest isoleeritud. Vaid 29 protsenti näeb ette sealsete ettevõtete maksevõime nõrgenemist, 54 protsenti on veendunud stabiilsuses.

Potentsiaalse ohumärgina on Moody'se riskantseid võlakirju vaatlev indeks sooritanud kolmanda kvartaliga märgatava hüppe.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles