Jaapani võimud: Mazda, Suzuki ja Yamaha tegelevad heitmenäidupettusega (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mazda CX-5 ja Mazda 6 autod reas.
Mazda CX-5 ja Mazda 6 autod reas. Foto: Yuri Smityuk / Yuri Smityuk/TASS

Jaapani transpordiministeerium teatas neljapäeval, et suurkorporatsioonid Mazda, Suzuki ja Yamaha on viinud oma sõidukite peal läbi ebasobivaid heitmenäitude ja kütusesäästlikuse teste.

Ministeeriumi sõnul paljastasid pettuse ettevõtetes läbi viidud siseuuringud. Mazda ja Suzuki kinnitasid, et saatsid transpordiministeeriumile raporti ebapädevate testide kohta, kuid keeldusid rohkem infot avaldamast. Yamaha tunnistas aga ebasobilike testide läbi viimist, vahendab Reuters.

«Heitmenäitude testides viidi läbi ebasobilikke toiminguid,» teatas Yamaha. «Me siiralt vabandame.»

Mazda aktsia kukkus paljastuse järel 1,8 protsenti ja Suzuki aktsia koguni 5,2 protsenti, mis on nende halvim tulemus pärast 2026. aasta novembrit. Yamaha aktsia langes neli protsenti.

Tegu on järjekordse hoobiga Jaapani tööstussektori mainele, mida on viimastel aastatel raputanud terve hulk pettuste skandaale. Nissan teatas juulis, et on ebasobilikult mõõtnud 19 erineva mudeli heitmeid ja kütusesäästlikust. Möödunud aastal tunnistasid ühel või teisel moel andmete võltsimist Kobe Steel, Mitsubishi Materials ja Toray Industries.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles