Rain Lõhmuse osalusega fond ostab Leedu külmikutootja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja ja pangandustegelane Rain Lõhmus.
Ettevõtja ja pangandustegelane Rain Lõhmus. Foto: Sander Ilvest

Baltimaade erakapitali fondivalitseja Livonia Partners, mille üks omanik on ka suurettevõtja Rain Lõhmus, ostab 33-protsendilise osaluse Leedu külmutusseadmete tootjas Freor.

Livonia Partners investeerib jaekaubandusele suunatud külmutusseadmeid tootvasse ettevõttesse Freor, et toetada ettevõtte jätkuvat kiiret kasvu eksportturgudel. Livonia omandab ettevõttes 33-protsendilise osaluse Kesk- ja Ida-Euroopa erakapitalifondilt Accession Mezzanine Capital, teatas Livonia Partners.

Freori klientide hulka kuuluvad paljud Euroopa jaekaubandusketid. Freor on Livonia Partnersi hinnangul tehnoloogialiider enda tööstusharus. Eelmisel aastal saavutas Freor käibeks rekordilised 36 miljonit eurot.

«Me oleme Freoriga suhelnud üle viie aasta ja alati uskunud ettevõtte kõrgesse potentsiaali ning tugevasse turupositsiooni. Väljuv investor on ettevõtte visiooni palju panustanud ning nüüd on Livonia kord aidata kasvatada järjekordset edukalt välisturgudele orienteeritud Baltikumi tööstusettevõtet. Just selliste ettevõtetega töötamine ongi üks meie fookuseid,» sõnas Livonia Partnersi partner ning üks asutajatest Mindaugas Utkevičius. «Freor sobib ideaalselt meie investeerimisstrateegiaga ning usume, et suudame suurelt ettevõtte kasvu panustada».

Accession Mezzanine Capital investeeris ettevõttesse 2015. aastal. Freori viimaste aastate kiire kasv on loonud fondile väljumiseks sobiva hetke. «Meie investeerimisperioodil on Freor arendanud oma tooteportfelli ning edukalt laienenud mitmel rahvusvahelisel turul. Oleme väga uhked, et saime ettevõtet selles kiires arengus toetada,» ütles Mezzanine Managementi fondihaldur Piotr Sadowski.

Freori asutaja, enamusaktsionäri ning tegevjuhi Rytis Bernatonise sõnul müüb ettevõte ligikaudu 90 protsenti oma toodangust välisturgudele. Peamisteks eksporditurgudeks on Lääne-Euroopa ja Põhjamaad ning vähemal määral SRÜ riigid, Lähis-Ida, Aasia ning Lõuna-Aafrika. «Oleme Mezzanine Managementi meeskonnale väga tänulikud nende toe eest. Järgmiseks kasvufaasiks valisime Livonia just nende tugeva rahvusvahelise kogemuse tõttu. Freori järgnevate aastate strateegia keskendub mahtude suurendamisele, tootmisprotsesside optimeerimisele ning ülemaailmsele laienemisele,» ütles Bernatonis.

Freor on viies investeering Livonia Partners fondile. Livonia eesmärk on investeerida hästi juhitud ja kasvavatesse Baltikumi ettevõtetesse. 2016. aastal ostis fond Eesti termopuidu ja saunamaterjalide tootja Ha Serv ning Tallinnas asuva aianduskeskuse Hortes. 2017. aastal omandas Livonia Lätis ja Leedus tegutsevas võrgu- ja turvalahenduste ettevõtte Santa Monica Networks ning Leedu kaabellevivõrgu operaatoris Cgates.

Livonia Partners on Baltimaades tegutsev eraõiguslik investeerimisettevõte, mis haldab hetkel 83 miljonit eurot osana Livonia Partners Fund I ja Livonia Partners EIF Co-Investment Fund fondidest. Ettevõtet juhivad Kaido Veske, Kristīne Bērziņa, Rain Lõhmus, ja Mindaugas Utkevičius ning selle investoriteks on kohalikud ja rahvusvahelised finantsinstitutsioonid.

Osaliselt loodi Livonia Baltic Innovation Fund (BIF) põhjal, mis on Eesti Vabariigi, Läti Vabariigi ja Leedu Vabariigi ning Euroopa Investeerimisfondi ühine initsiatiiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles