Uuring: mitte-eestlaste maksedistsipliin edestab eestlaste oma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased võtavad mitte-eestlastest enam kiir- ja tarbimislaene kuu lõpus toimetulekuks.
Eestlased võtavad mitte-eestlastest enam kiir- ja tarbimislaene kuu lõpus toimetulekuks. Foto: Margus Ansu

Kuigi mitte-eestlased lubavad endale laenuga rohkem emotsioonioste, ületab nende maksedistsipliin laenude tagasimaksmisel eestlaste oma, näitab laenuandja BestCrediti laenukäitumise uuring.

Viimase kolme aasta jooksul kiir- või tarbimislaenu võtnud eestlastest püsis laitmatult maksegraafikus 87 protsenti eestlastest ja 95 protsenti mitte-eestlastest. 

«Mitte-eestlased on küll laenumaksetega kohusetundlikumad, kuid kokkuvõttes täitis kas õigeaegselt või väikeste viivitustega oma kohustused 90 protsenti kiir- või tarbimislaenude kasutajaist,» märkis BestCrediti juhataja August Käära.

Eestlased ja mitte-eestlased võtavad kiir- ja tarbimislaenusid üsna sarnastel eesmärkidel, eeskätt ootamatute kulutuste katmiseks või suuremate sisseostude tegemiseks. Samas kasutavad mitte-eestlased laenuraha julgemalt reisimiseks, eestlased sagedamini kuu lõpus toimetulekuks. 

Erinevused torkavad silma ka igapäevases finantsdistsipliinis, igakuiselt pidas enda või pere eelarvet kaks kolmandikku mitte-eestlastest ja vaid kolmandik eestlastest. Samas on eestlaste hulgas märksa rohkematel säästetud vähemalt kolme kuu elamisraha.

BestCrediti laenukäitumise uuring analüüsis 1000 eestimaalase laenukäitumist, sealhulgas mujalt kui pangast võetud laenude kasutamist. BestCredit OÜ pakub ettevõtetele ja eraisikutele finantseerimistooteid 2012. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles