Ehitaja trahv Auvere üleandmise viibimise eest kasvas 106 miljoni euroni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auvere elektrijaam.
Auvere elektrijaam. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

Auvere elektrijaama Eesti Energiale ehitanud General Electric (GE) on maksnud Eesti energiafirmale elektrijaama üleandmise hilinemise tõttu 106 miljonit eurot trahve.

Auvere elektrijaama Eesti Energiale ehitanud General Electric (GE) on maksnud Eesti energiafirmale elektrijaama üleandmise hilinemise tõttu 106 miljonit eurot trahve.

«Elektrijaama üleandmise hilinemisest tulenevad trahvinõuded Genergal Electricule olid kokku 106 miljonit eurot. See summa ei sisaldu investeeringute summas. Trahvid katavad saamata jäänud tulu seoses sellega, et Auvere elektrijaam ei saanud õigeaegselt täisvõimsusel töötada,» ütles Eesti Energia kommunikatsioonijuht Monika Viidul BNS-ile.

Seejuures läks Auvere elektrijaama ehitamine ka ilma trahve arvestamata planeeritust 28 miljoni euro võrra odavamaks. «Elektrijaama investeering oli kokku 610 miljonit eurot ehk 28 miljonit vähem kui eelarves planeeritud. Investeering oli väiksem kuna projekti eelarvestatud ettenägematud kulud ei realiseerunud planeeritud mahus ja kütuse etteandesüsteemid ühendati Enefit280 olemasoleva kütuse-etteandega,» lisas Viidul.

Kui esialgu planeeriti Auvere elektrijaam Eesti Energiale üle anda 2015. aastal, siis erinevate vigade ilmnemise tõttu tegeles GE pikalt üleandmiseks valmistumisega ning andis jaama Eesti Energiale üle alles neljapäeval.

Perioodil 2015. aasta novembris kuni 2016. aasta lõpuni tasus GE Eesti Energiale leppetrahvi 68,6 miljonit eurot, 2017. aastal veel 30,9 miljonit eurot ning tänavuse aasta vältel järelikult veel ligi 6,5 miljonit eurot.

Auvere elektrijaam suudab katta üle 25 protsendi Eesti elektritarbimisest, ehk toota aastas 2,2 teravatt-tundi elektrienergiat. Eesti Energia teatel kompenseerib Auvere elektrijaama 300-megavatine võimsus osaliselt 2019. aastal töö lõpetavaid vanemaid elektritootmisüksuseid, mille sulgemise järel kaob turult ligi 600 megavatti võimsust.

Samal ajal saab Auverest ilmselt viimane omataoline jaam Eesti elektritootmise ajaloos, sest vastavalt omaniku ehk riigi ootusele keskendub Eesti Energia edaspidi suurenergeetika valdkonnas täielikult õli ja elektri koostootmisele, märkis ettevõte.

Auvere jaamas saab kasutada kuni 100 protsendi ulatuses põlevkivi, 50 protsendi ulatuses biomassi ehk puiduhaket, 20 protsendi ulatuses turvast ning kuni 10 protsenti põlevkivigaasi.

Elektrijaama ehitusleping sõlmiti 2011. aasta jaanuaris. Auvere elektrijaama ehituse investeering oli kokku 610 miljonit eurot, mis on 28 miljonit eurot väiksem eelarves kavandatud maksumusest.

Auvere elektrijaam ühendati esmakordselt elektrivõrguga 2015. aasta mais ning sellest ajast on jaam tootnud kokku 4,3 teravatt-tundi elektrienergiat. Jaamas oli probleeme tolmufiltri ja õhuheitmetega, mistõttu üleandmine viibis ning General Electric maksis Eesti Energiale leppetrahvi. 2017. aasta augustis lõpetas General Electric Auvere elektrijaamas uue kottfiltri paigaldustööd, mis tagavad, et heitmed on normis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles