Eesti Energia võttis ehitajalt üle Auvere elektrijaama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auvere elektrijaam.
Auvere elektrijaam. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

Pärast kuu aega kestnud teste allkirjastas Eesti Energia kokkuleppe, millega läheb enam kui 600 miljonit eurot maksnud Auvere elektrijaama opereerimine ehitajalt General Electricult riigifirmale üle.

Auvere elektrijaama lepingujärgne garantii- ja töökindluse periood kestab kaks aastat, teatas Eesti Energia. Viimaste katsetena enne opereerimise üleandmist läbis Auvere elektrijaam 28-päevase töökindluse testi, kasuteguri ja heitmete testid ning juulikuu alguses viidi edukalt läbi ka Eleringi viimane võrgukatse.

"Ehkki jaama vastuvõtmine on viibinud, on tänaseks tehnilised kitsaskohad kõrvaldatud. Jaam töötab vastavalt plaanile ja täidab kõiki keskkonnanõudeid. Mul on väga hea meel, et oleme koostöös General Electricuga jõudnud jaama ehitamise lõpp-punkti,“ sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter pressiteate vahendusel.

Uus elektrijaam on Eesti Energia teatel suurenergeetika konkurentsivõimelisim tootmisüksus. „Tänu efektiivsusele pääseb Auvere oma toodanguga kõige rohkematel tundidel Läänemere regionaalsele elektriturule. Tuule- ja päikeseenergia tootmist arendatakse üha enam ning seda teeb ka Eesti Energia. Samal ajal on varustuskindluse tagamiseks vaja endiselt ka ilmastukust sõltumatuid ehk juhitavaid elektritootmisvõimsusi nagu on Auvere elektrijaam,“ ütles Sutter.

Auvere elektrijaam suudab katta üle 25 protsendi Eesti elektritarbimisest, ehk toota aastas 2,2 teravatt-tundi elektrienergiat. Eesti Energia teatel kompenseerib Auvere elektrijaama 300-megavatine võimsus osaliselt 2019. aastal töö lõpetavaid vanemaid elektritootmisüksuseid, mille sulgemise järel kaob turult ligi 600 megavatti võimsust.

Samal ajal saab Auverest ilmselt viimane omataoline jaam Eesti elektritootmise ajaloos, sest vastavalt omaniku ehk riigi ootusele keskendub Eesti Energia edaspidi suurenergeetika valdkonnas täielikult õli ja elektri koostootmisele, märkis ettevõte.

Auvere jaamas saab kasutada kuni 100 protsendi ulatuses põlevkivi, 50 protsendi ulatuses biomassi ehk puiduhaket, 20 protsendi ulatuses turvast ning kuni 10 protsenti põlevkivigaasi.

Elektrijaama ehitusleping sõlmiti 2011. aasta jaanuaris. Auvere elektrijaama ehituse investeering oli kokku 610 miljonit eurot, mis on 28 miljonit eurot väiksem eelarves kavandatud maksumusest.

Auvere elektrijaam ühendati esmakordselt elektrivõrguga 2015. aasta mais ning sellest ajast on jaam tootnud kokku 4,3 teravatt-tundi elektrienergiat. Jaamas oli probleeme tolmufiltri ja õhuheitmetega, mistõttu üleandmine viibis ning General Electric maksis Eesti Energiale leppetrahvi. 2017. aasta augustis lõpetas General Electric Auvere elektrijaamas uue kottfiltri paigaldustööd, mis tagavad, et heitmed on normis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles