Gazpromi juht tahab Putinilt firma maksutrahvidest vabastamist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin (vasakult) ja riigi gaasimonopoli Gazprom juhatuse esimees Aleksei Miller.
Venemaa peaminister Vladimir Putin (vasakult) ja riigi gaasimonopoli Gazprom juhatuse esimees Aleksei Miller. Foto: SCANPIX

Venemaa gaasimonopoli Gazpromi juht Aleksei Miller saatis riigi peaministrile  Vladimir Putinile kirja, milles  soovib, et firma suhtes ei rakendataks siirdehindade (grupi seotud ettevõtete vaheliste tehingute-toim) kontrolli.

Milleri hinnangul võivad uued maksukontrolli reeglid olemasolevate hindadega mõjuda halvasti monopoli investeerimisprogrammile, kapitaliseerimisele ja konkurentsivõimele, vahendab ajaleht Vedomosti.

Uued siirdehindade kontrolli reeglid hakkavad Venemaal kehtima järgmise aasta algusest ning nende kohaselt hakatakse kontrollima firmadel suuri kodu- ning välismaiseid tehinguid ning trahvimiste risk kasvab.

Praegu saab Gazprom Venemaa gaasivarustuse seaduses tulenevalt  ise grupisiseste tehingute hinna üle otsustada.

Energeetikaministeerium on Gazpromi soovi toetanud, kuid rahandusministeerium on selle vastu. Vedomosti vahendab ka Gazpromi töötaja arvamust, kes usub, et ka majandusministeerium on erandi tegemise vastu.

Kui Gazpromil õnnestub erand välja kaubelda, nõuavad sama ka teised paljude tütarettevõtetega suurfirmad, näiteks naftafirmad.

Gazprom on Venemaa suurim maksumaksja. 2008. aastal teatas president Dmitri Medvedev, et monopol annab riigituludest 20 protsenti.

Lenta.ru märgib, et Gazprom on varem korduvalt püüdnud valitsuses maksuküsimuste arutlustes oma huvide eest lobitööd teha. Ettevõte oli kasulike maavarade kaevandamise maksu tõstmise vastu ning see jäigi 2006.- 2010. aastani muutmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles