Tarnijad nõuavad firmadelt täie rauaga ettemaksu

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Tarnijad on hakanud ettevõtetelt tooraine sisseostmiseks ettemaksu küsima, sest kindlustusfirmad tühistavad Baltimaade ettevõtete krediidilimiite.


«Mulle on ametlikult öeldud, et mingid kindlustusfirmad on tühistanud Baltimaade ettevõtete krediidilimiite. Ning kuna tarnijatel pole enam limiite, siis on hakatud küsima ettemaksu,» vahendas ASi Wendre juhi Vahur Roosaare sõnu

Äripäe

v. «See oli meie jaoks väga suur üllatus.»

«Oleme need asjad korda saanud. See on viimase aja negatiivne kogemus, kuid tootmist pole mõjutanud,» lisas Roosaar.

Ettevõtte juhi sõnul on signaale ettemaksu küsimisest tulnud Prantsusmaalt ja Austriast. «See probleem pole olnud ettevõtte-, vaid regioonipõhine,» ütles Roosaar.

Madratsitootja Wenfom juhatuse liige Andres Leosk ütles, et maksetähtaja saamisega on probleeme olnud Austria ja Suurbritanniaga, kuid ka kaugemate riikidega.

«Maksetähtaja saamata jäämise tõttu võib Eesti ettevõtetel tekkida probleeme, sest pankadest pole võimalik käibevahendeid saada ning siit hakkavad teised trendid - pole võimalik tellimusi täita, ei ole käibevahendeid,» lisas ta.

Leoski sõnul tuleb see sellest, et läänes vaadatakse väga aktiivselt Eesti reitingut, mida meie inimesed siin ei taju. «Varem pole seda tunnetanud, kuid nüüd küll.»

«Minu jaoks ei ole siin midagi üllatavat,» kommenteeris tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis probleeme välistarnijatega. «See näitab, kui väike ja haavatav on Eesti selles globaalses kontekstis.»

«Sellises olukorras soovitame Eesti ettevõtteil kindlasti oma välispartneriga kontakteeruda ja välja selgitada krediidilimiidi taastamise võimalused. Praktika näitab, et avameelsus värskete finantsidega, eriti kui nendega kõik korras on, ja välispartneri positiivne hinnang senisele koostööle võib aidata krediidilimiiti taastada,» rääkis ASi Kindlustusmaakler arendusjuht Mariko Rukholm.

Premia Tallinna Külmhoone juhatuse esimehe Kuldar Leisi sõnul on tegemist kõigi Baltimaade probleemiga. «Kahjuks vaadatakse Baltimaid ühe piirkonnana. Kui Lätil on probleeme, siis Eesti on selle kiiluvees. Seetõttu on mõned eriti suured toorainemüüjad rakendanud poliitika, et nad ilma kindlustuse või ettemaksuta ei müü,» sõnas Leis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles