Soov liising lõpetada põrkub vastuseisule

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Maksa nagu varem või võtame kõik liisingumasinad käest ära, vahendas SEB Liisingu nõuet ettevõtja, kes soovis osa liisingulepinguid lõpetada.


«Oleme küsinud pangalt maksepuhkust, lepingute refinantseerimist, osa sõidukite väljaostmist ning osast loobumist, kuid ükski variant ei ole neile sobinud,» kurtis anonüümseks jääda soovinud ettevõtja, kes tahab töömahu vähenemise tõttu 3-4 veoautost lahti saada ning nende liisingulepingu lõpetada. Kokku on sel ettevõttel 16 masinat. Osa neist on majandusbuumiaegse kasumi arvelt välja ostetud, kirjutas

Äripäev

.

Ehkki liisinglepingud on sõlmitud ükshaaval ning mingit raamlepingut pole, väidab SEB Liising ettevõtja, et kõik veoautode liisingud on omavahel seotud. Liisingulepingut saab aga enne tähtaega lõpetada vaid liisinguandja ning seda juhul, kui ettevõte jääb makseid võlgu kahel järjestikulisel kuul või rikub ükskõik millist muud liisinguandja jaoks olulist kohustust. Ettevõte oma veokitele ise seni ostjat otsinud pole.

Eelarvet pingestavad liisingulepingud on praegu paljude autoomanike ja liisingufirmade probleem. Automüüjad jätavad enne tähtaega tagastatud liisinguautod pankade koormaks. Pangad ahistavad liisinguvõtjaid, et nad jätkaksid maksmist, kuni sõidukeile omal käel ostjad või liisingu ülevõtjad leiavad.

«Kasutusrendi iseloomuga liisingulepingu puhul oleme kliendiga kokku leppinud, et nõuetekohaselt täidetud lepingut saab enne tähtaega lõpetada poolte kokkuleppel. Kapitalirendi iseloomuga lepingu ennetähtaegse lõpetamise peamisteks eeldusteks on võlgnevuse puudumine ja liisingueseme finantseerimiseks tehtud kulutuste tasumine,» rääkis SEB Liisingu juht Indrek Julge.

Tema sõnul pole autokaupmehed üldiselt valmis liisinguautosid enne tähtaega tagasi ostma, välja arvatud juhtudel, kus vara jääk on turuhinnaga võrreldes väga soodne või kui automüüjal on ka lepingu kestel kohustus auto tagasi osta. SEB Liisingul pole statistikat, kui palju kliente soovib lepinguid enne tähtaega lõpetada ja palju neist liisinguvarale ise ostja leiab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles