Eestlaste põhitoiduse kartuli saak pole tänavu sugugi laita, sest mugulad on enamasti suured ja ilusad. Kuid nagu kõigi toiduainete hinnad on ka kartuli hind tõusnud.
Kartul on tänavu ilus, aga palju kallim kui mullu
Maimu Truus tuli Tallinna keskturule juba kolmanda koti «Andretta» kartulite järele. Ta on söönud sama sorti mitu aastat. «See maitseb mulle ja sobib kõigi toitude tegemiseks. Kuna tänavu on väga märg olnud, siis ei lagune ka kartul keetes ära,» kiitis ta.
Hoiab ta mugulaid oma keldris. Selle kohta, et hind mullusega võrreldes poolteist korda kõrgem, lausus naine, et mis parata, kõik on nagunii kallim.
Räpina valla Linte küla Vahtra talu perenaine Teevi Norruskberg nentis, et saagi üle ei saa kurta. «Meil oli õnneks nii vihma kui päikest ja kartul kasvas hästi. Muret teevad ainult praegused sajud, sest veidi on veel võtta,» rääkis ta.
Talvekartuliks soovitab Norruskberg osta «Laurat», mis säilib hästi ja on maitsev. Talle endale meeldib aga «Sava».
Paljud ostavad praegu kartulit kotikaupa, sest nii saab odavamalt. Norruskbergi sõnul on talukauba juures see eelis, et klient saab alati ka tingida.
Päris ilma keemiata tema sõnul müügiks kartulit kasvatada ei saa, aga seda pannakse nii vähe kui võimalik, sest ka väetiste hinnad on kõvasti tõusnud.
Mullu müüs Vahtra talu turul kartulit 1. detsembrini ja perenaine loodab nüüdki lume tulekuni vastu pidada.
Valgamaal asuva Sepakõrtsi talu perenaine Anu Jaanikesing nimetas oma kartulisaaki Eesti keskmiseks. Nuhtlusena mainis ta aga metssigu, kes on sel aastal eriti jultunuks läinud.
Põllumajandusteadlase Viive Rosenbergi sõnul sõltub tänavune saak paljuski asukohast, sest osa põlde sai vihma ja osa oli põua käes.
Kuna suve esimesel poolel oli mõnes kohas põud, siis ei loonud kartul seal eriti palju mugulaid alla, aga vihmade tulles hakkasid need kasvama ja nii saimegi suured kartulid. Kus mugulad aga pikka aega vee alla jäid, seal on palju mädanikku.