Slovakkia parlament kiidab EFSFi heaks hiljemalt reedel

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia parlamendiliikmed lohutasid eile peaminister Iveta Radicovat, kelle jaoks päädisid sündmused töökoha kaotusega.
Slovakkia parlamendiliikmed lohutasid eile peaminister Iveta Radicovat, kelle jaoks päädisid sündmused töökoha kaotusega. Foto: Reuters/ScanPix

EFSFi kordushääletus on Slovakkia parlamendis täna või hiljemalt reedel, kirjutas The Guardian eile. Stabiilsusfondi läbisurumine maksis sealsele peaministrile ametikoha ja toob kaasa erakorralised valimised.

Opositsiooniliider Robert Fico ja eile parlamendis umbusaldusavalduse saanud valitsusjuht Iveta Radicova leppisid kokku, et üldvalimised tulevad järgmise aasta märtsis. Fico parteil on suur šanss need võita.

Slovakkia parlament lükkas eile tagasi EFSFi laiendamise eelnõu, see põhjustas ka valitsuse kukkumise, sest peaminister oli sidunud eelnõu läbimineku usaldushääletusega.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles eile, et Slovakkia parlamendi otsus näitab vastutustunde puudumist.

«Üheainsa riigi pidur nii tähtsale kriisimeetmetele on kogu riigile väga piinlik. Saab vaid tunnustada Slovakkia valitsuse ohvrimeelsust, kes enda usalduse kaalule pani ja nüüd uue hääletuse korraldab. EFSFi ja üldisemalt Euroopa otsustavat sekkumist võlakriisi ootab kogu maailma majandusavalikkus,» kommenteeris Ligi.

Slovakkia parlamendis oli teisipäeva õhtul poolt 55 saadikut, vastu aga 9. Kuna 60 saadikut jättis hääletamata, siis kasutas Fico juhust, et umbusaldada Radicova valitsust.

Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso tegid eile ühisavalduse, milles kutsusid Slovakkia erakondi olema üle lühiajalistest poliitilistest eesmärkidest ja heaks kiitma EFSFi laiendamist.

Slovakkia garanteerib praegu EFSFis 3,5 miljardit eurot, laiendamisega oleks see kasvanud 7,7 miljardi euroni. EFSFi vastu hääletanud Slovakkia poliitikud peavad Kreeka abistamist lootusetuks ettevõtmiseks. Samuti ei pea nad õigeks, et maksumaksja rahaga toetatakse panku.

Barroso kinnitas oma eilses kõnes, et pankade kapitaliseerimine on ennekõike pankade aktsionäride ülesanne. Tuleb lisada kapitali või müüa varasid, kui need abinõud enam ei aita, alles siis tuleb kõne alla valitsuste või EFSFi rahasüst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles