VKG vaidlustab Eesti Energia kaeveloa

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär.
Põlevkivikarjäär. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia Kaevandused tahab Uus-Kiviõli kaevanduse kolme aasta pärast tööle panna,  VKG ei kavatse kaeveloast ilmajäämisega leppida.

Reedel andis keskkonnaministeerium Eesti Energia Kaevandustele kaevandamisloa Uus-Kiviõli uuringuväljale, kaevandamisloa väljastamise käskkirjas põhjendatakse, miks keelduti kaevandamisloa andmisest OÜ-le VKG Kaevandused ja ASile Riverito, kes samale uuringuväljale samuti taotluse esitasid, kirjutab Põhjarannik.


Selgituste kohaselt oleks loa andmine nendele firmadele vastuolus maapõueseadusega, kuna suurendaks põlevkivi aastast kaevandamismäära viie kuni kuue miljoni tonni võrra. Sama seaduse kohaselt tuleks kaevandamisloa taotlust menetleda eelisjärjekorras, kui varasemate lubadega kaevandamiseks antud varu jätkub kuni viieks aastaks. VKG Kaevanduste kahe kehtiva loa puhul jätkub aga põlevkivivaru kauemaks (Riveritol pole praegu ühtegi luba).
VKG arendusdirektor Jaanus Purga ütles, et põlevkivikeemiaettevõte kavatseb kaevandamisloa väljaandmise kindlasti vaidlustada.

«Käskkirja eelnõuga oleme juba oma pool aastat tuttavad, seal on ikka täpselt needsamad argumendid ja vastuargumendid. Meie mõistes on kaevandamisloa andmine Eesti Energia Kaevandustele õigustühine ja ebaõiglane. Eesti Energial on juba avatud kaevandustes ja karjäärides põlevkivi mahus, mis katab praeguse tarbimise juures nende ettevõtete vajadused vähemalt 20 aastaks.»

Purga tuletas meelde, et VKG pakkus Eesti Energiale korduvalt kompromissi, mis oleks arvestanud mõlema ettevõtte põlevkivitarbimist ja -vajadust. «Meie mitmes variandis tehtud ettepanekud lükati tagasi. Siinkohal saan veel kord kinnitada, et Eesti Energia Kaevandustel ei ole lisapõlevkivi vaja sugugi kiiremini kui meil. Meil mõlemal tekib ükskord vajadus ja seda üsna ühel ajal – meie ettepaneku mõte oligi, et võiksime seda kaevandust koos ette valmistada.»

Purga tõstis esile, et VKG esitas taotluse Uus-Kiviõli kaeveväljale enne Eesti Energia Kaevandusi. VKG on seisukohal, et ettevõttel on juriidiliselt eelisõigus Uus-Kiviõli varudele.

Eesti Energia Kaevanduste juht Kalmer Sokman nentis, et kui VKG kaeveloa väljaandmise kohtus vaidlustab, tähendab see tööde alguse venimist. «Aga me oleme oma õigustes kindlad!» kinnitas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles