Jaan Männik: keskpank ei allu valitsusele

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik.
Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik ütles intervjuus, et uue presidendi Ardo Hanssoni esimene ülesanne on mõjutada Euroopa Keskpanga otsuseid.

Kui tugev oli Reformierakonna surve, et Andres Sutt saaks presidendiks?

Mulle ei ole survet avaldatud. Aga ma olen aru saanud, et minu ja Reformierakonna nägemus erineb juba vähemalt pool aastat. Eesti Pank on sõltumatu organisatsioon, mis ei allu valitsusele.

Millal jõudsite arusaamisele, et Eesti Panga juhtkond on vaja täielikult välja vahetada?

Hakkasin Lipstokiga asepresidentidest rääkima pool aastat enne valimisi. Lipstok oli veendunud, et senised asepresidendid tuleb ametisse jätta. Mina olin veendunud, et juhtkond vajab värsket verd. Eesti Pangas on vaja muudatusi, mida on raske teha, kui juhtkonnas on 20 aastat pangas töötanud inimesed.

Mida Hanssonilt eelkõige ootate?

Euroopa majanduslik seisukord on väga keeruline, meil on vaja aru saada, kuhu edasi. Euroopa Keskpanga otsuste mõjutamine, osalemine Euroopa Keskpanga töös on kõige kõrgem prioriteet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles