Spekulandid panustavad Ungari raskustele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: SCANPIX

Pärast seda kui on kukkunud Prantsusmaa ja Belgia aktsiate hinnad ning Kreeka, Itaalia ja Portugali võlakirjade tulusused on tõusnud tippu, panustavad spekulatiivsed riskifondid Ungari langusele.

Ungari oli üks esimesi riike, kellele Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) tõttas appi juba finantskriisi alguses. Ungaris on läbi teinud kulude radikaalse kärpimise nii riik, pangad kui ka tarbijad.

Nüüd, pärast ekspordi kiirest kasvust tulenevat tõusu, on Ungari koos muu Euroopaga liikumas taas majanduslangusesse, kirjutab The New York Times.

Ni nagu Kreeka, Hispaania ja Itaalia, on ka Ungari valitsus ja suured pangad tugevas sõltuvuses välisinvestoritest, mille tulemusena on riigi välisvõlg kavanud 110 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Riik on müünud poole oma võlakirjadest välisriikidele, aga mure nõrgeneva forinti pärast ja viimase aja pankade tegevust kahjustavad riigipoolsed meetmed, on kahandanud usaldust riigi vastu.

Spekulatsiivsed riskifiondid on viimasel ajal panustanud sellele, et Ungarit võib samuti tabada Kreeka, Portugali ja Iirimaa saatus, s.t. riik võib vajada rahvusvahelist finantsabi.

Ilmselt sellepärast käiski Ungari keskpanga president Andras Simon möödunud nädalal kiirvisiidil Londonis investoreid rahustamas.

Väärtpaberite hinnad, mis kindlustavad maksejõetuse vastu (CDS) on viimase kolme kuuga kerkinud üle kahe korra. Tugevamaks signaaliks investorite usalduse kadumise vastu Ungari suhtes on forinti nõrgenemine 12 protsenti alates juulist.

Ungari pole veel eurot kasutusele võtnud, mis tähendab, et selle riigi raskused olulist mõju ühisrahale ei valmista. Samas on Ungarisse tublisti investreerinud Itaalia ja Austria suured pangad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles