Vitsur: võlakriis ohustab pea kõiki panku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul on võlakriisi tõttu ohustatud peaaegu kõik tähtsamad pangad ning uut kapitali vajavate pankade arv ulatub kümnetesse.

Arvestades euroalade riikide ja pankade omavahelist seotust või sõltuvust ja kõikide tähtsamate riikide küllalt suurt riigivõlga, on Vitsuri sõnutsi hetkel mingil määral ohustatud praktiliselt kõik Euroopa tähtsamad kommertspangad, vahendab ERR uudised.

«Vastavalt erinevate finantsorganisatsioonide hinnangutele vajavad Euroopa kommertspangad täiendavat kapitali 150-230 miljardit eurot. Osa sellest kapitalivajadusest tuleneb loomulikult vajadusest kirjutada maha Kreeka võlgu, kuid see ei ole kaugeltki ainus ja ka suurim põhjus.»

Nii näiteks oldi nädal tagasi Financial Timesis seisukohal, et selleks, et Kreeka maksejõuetust vältida, tuleks korstnasse kirjutada kuni 60 protsenti tema riigivõlast.

«Et vabastada turud Portugali ja Iiri võla painest, tuleks nende riikide võlast maha kirjutada ligi 40 protsenti ning Itaalia ja Hispaania võlast umbes 20 protsenti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles