Koolipiim ja koolipuuviljad pole tegelikult tasuta

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ja Saue koolilapsed söövad kahel päeval nädalas lõunaks suppi ja magustoitu.
Tallinna ja Saue koolilapsed söövad kahel päeval nädalas lõunaks suppi ja magustoitu. Foto: Sille Annuk

Tallinnas ja Sauel 3500 õpilasele koolilõunat valmistava RK Teeninduse OÜ söökla juhataja Ülle Jahesalu sõnul katab osa toidurahast ka nn tasuta koolipiima kulusid.


«45 sendist liitri kohta, mille PRIA kaudu riigilt saame, tegelikult ei piisa. Ostame Valiost piimaautomaadi jaoks boksipiima ja selle liiter maksab 62 senti ehk vahe tuleb toidurahast katta,» arvutas Jahesalu.

«Möödunud aastal pakkusime PRIA toel 1.–4. klassile ka koolipuuvilja: õuna, porgandeid, riivitud kapsast. Lapse kohta 32 sendi eest nädalas. Märtsis aga muutus kord ja maksuamet enam puuvilja pealt käibemaksu tagasi ei maksa. See tähendab, et tuleks jälle toidurahast lisa võtta. Loobusime puuviljast,» kahetses Jahesalu.

Kokku on toitlustajal tulnud hoida ka prae pealt. «Kuni veebruarini oli meie koolides üks supipäev, aga siis otsustasime veel ühe supipäeva lisada, mis küll alati kokkuhoidu ei anna – näiteks kui seljankat teha –, aga veidi ikka,» lausus Jahesalu. Kõigis koolides on oma söökla, kus toidud valmistatakse kohapeal. «Nüüd pakume kahel päeval nädalas suppi ja magustoitu ning kolmel päeval praadi ja kahte sorti salatit.»

Ainult 78 sendiga, mis riik koolitoiduks annab, RK Teeninduse OÜ toiduaineid osta ei saa. «Toidupäeva hind on meil 1,15 eurot, mille sees on ka toidunõud ja salvrätid lisaks köögikuludele. Üldiselt jagub sööki nii palju, et kes soovib, saab lisaportsu võtta. Iseasi on jogurtiga – neid topse on täpselt nii palju kui lapsi,» kirjeldas sööklate juhataja.

Sügise poole pakub toitlustaja rohkem kodumaiseid toiduaineid, aga talvel jääb seda vähemaks. «Kartulid on meil küll eestimaised. Ja ega lapsed tahagi ainult kapsast või porgandit süüa – vahel ka hiina kapsast või paprikat.

Pealegi läheb näiteks Luunja kurk kevadeks väga kalliks ja samamoodi Eesti tomatid,» arutles ta, lisades, et toorsalateid söövad lapsed hästi, aga köögiviljahautist pole mõtet pakkuda. «Kui selle lõhna tunnevad, jäävad paljud sööma tulemata. Menüü peab väga tervislik olema, aga kui ainult nii mõelda, jäävad paljud päris söömata,» selgitas Jahesalu tegelikku elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles