Venezuelas tõusis kohvitassi hind 2 miljonini (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolás Maduro.
Venezuela president Nicolás Maduro. Foto: HANDOUT / REUTERS

Finants- ja humanitaarkriisis vaevlevas Venezuelas tõusis kohvitassi hind sel nädalal 2 miljoni bolivarini.

Sel nädalal prognoosis Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), et Venezuela aastane inflatsioon ehk hinnatõus ulatub miljoni protsendini. Viimaste päevade arengud näitavad, et tulemus võibki veelgi hullem olla, kirjutab Bloomberg.

Kui veel möödunud nädalal maksis tass kohvi 1,4 miljonit bolivari, siis sel nädalal juba 2 miljonit, mis teeb meie rahasse ümberlööduna pea 14 eurot. Veel aprillis maksis kohvitass 190 000 bolivari. Kolme kuuga on toote hind hüpanud 1,2 miljonit protsenti.

IMFi sõnul on Venezuela olukord sarnane sellega, mida nähti 1920. aastate alguses Saksamaal või 10 aasta taguses Zimbabwes.

Venezuela majandus peaks prognooside kohaselt sel aastal langema 18 protsenti. See on kolme protsendipunkti võrra rohkem kui prognoositi mais. Tegemist on kolmanda järjestikuse aastaga, kui majanduse kokkutõmbumine on olnud üle 10 protsendi.

Venezuela viimased hädad said alguse möödunud aastal, kui president Nicolas Maduro valitsus hakkas tohutus kogustes raha trükkima, mis viis hüperinflatsioonini ja paiskas rahva vaesusesse.

Maduro valitsus on sel aastal miinimumpalka juba neli korda tõstnud. Sellest hoolimata jääb see umbes 5 miljoni bolivari kanti, mille eest ei saa isegi kolme tassi kohvi osta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles