Eesti hindab Trumpi ja Junckeri kohtumise tulemusi positiivselt (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker ja Donald Trump.
Jean-Claude Juncker ja Donald Trump. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Eesti hindab väga positiivselt USA presidendi Donald Trumpi ja Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri kolmapäevasel kohtumisel saavutatud kokkulepet pingete mahavõtmiseks kahepoolsetes kaubandussuhetes, ütles välisministeeriumi esindaja.

"Hindame eilset kohtumist väga positiivselt," ütles välisministeeriumi välismajanduse ja arengukoostöö osakonna peadirektor Jüri Seilenthal neljapäeval BNS-ile. Ta rõhutas, et esialgu tugineb ministeerium oma hinnangus veel meedias avaldatud andmetele ning Euroopa Liidu ja USA ühisteatele, mida president Trump ka peaaegu tervikuna kasutas.

"Selle põhjal võib loota, et kaubanduskonflikti edasine süvenemine on peatatud. Pooled püüavad omavahel läbi rääkida hoopiski tariifide alandamist eesmärgiga jõuda paljudes sektorites nulltariifideni," märkis Seilenthal.  

Samuti tegeletakse tema sõnul mittetariifsete kaubandustõketega (NTB) ja toetustega ning võetakse ette viimastel kuudel kehtestatud tariifid ja niinimetatud vastumeetmed, püüdes need tühistada. Uusi tariife ei kehtestata, kuni läbirääkimised jätkuvad, selgitas ta.

"Lisaks riigiettevõtete põhjustatud turumoonutustega asuvad EL ja US ka koos tegelema ebaõiglaste kaubandusvõtete, intellektuaalomandi varguse ja sunnitud üleandmise juhtumitega," tõdes Seilenthal.

Junckeri visiidil Washingtoni saavutatud kokkulepet on juba jõudnud tervitada ka teised riigid. Nii nimetas Saksa majandusminister Peter Altmaier edusamme kõnelustel läbimurdeks, mis aitab ära hoida kaubandussõda ja päästab miljoneid töökohti.

USA aktsiaturud sööstsid pärast kohtumist ülespoole ja tehnoloogiaindeks Nasdaq sulgus taas rekordtasemel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles