Prantsusmaa tahab Trumpi-Junckeri leppest rohkem teada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Prantsuse majandusminister Bruno Le Maire.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Prantsuse majandusminister Bruno Le Maire. Foto: JOHN THYS / AFP

Prantsusmaa tahab täpsemat ülevaadet sellest, mida USA president Donald Trump ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kolmapäevastel kõnelustel kaubandustüli lahendamiseks kokku leppisid, ütles Prantsuse majandusminister Bruno Le Maire täna.

«Prantsusmaa on alati rõhutanud, et peame vältima kaubandussõda, sest selles oleksid kõik kaotajad,» ütles Le Maire. «Seega on hea naasta kaubandusküsimustes ameeriklastega dialoogi juurde.»

Samal ajal märkis ta aga, et on vaja täpsemat ülevaadet sellest, mille osas Juncker ja Trump kokku leppisid. «Head kaubanduskõnelused saavad toimuda vaid selgetel alustel ja ei saa edasi liikuda pingestatud olukorras,» märkis ta, võttes seejuures ettevaatlikuma positsiooni kui Saksamaa valitsus, mis kutsus kolmapäevast kohtumist läbimurdeliseks.

Prantsuse minister kordas ka oma varasemat seisukohta, et Ühendriikide ja Euroopa Liidu vahel ei saa sõlmida täiemahulist vabakaubanduslepet, mille idee käisid hiljuti välja USA rahandusminister Steven Mnuchin ja ka Trump ise.

«Me ei taha hakata pidama suure kaubandusleppe kõnelusi - nägime selle võimaluse piiratust TTIP puhul,» lausus ta, viidates transatlantilisele vabakaubandusleppele mille kõnelused kaks aastat tagasi soiku jäid.

Le Maire'i sõnul peaks kõnelustest kindlasti välja jääma põllumajandus, kuivõrd tervishoiu- ja ohutusstandardid on EL-is ja USA-s erinevad. «Meil on väga kõrged sanitaar-, toiduohutus-, ja keskkonnanõuded ja nõuded tootmisel, millesse me oleme väga kiindunud, sest need garanteerivad meie tarbijatele ohutuse,» märkis ta. «Euroopa nende normide osas kompromissile ei lähe.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles