Trumpi uus ettepanek: USA ja Euroopa Liit kaotagu kõik kaubandustariifid! (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

USA president Donald Trump ütles enne tänast kohtumist Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga, et nii USA kui ka Euroopa Liit peaks kaotama kõik kaubandustollid, mida nad üksteisele viimasel ajal kehtestanud on.

Trump säutsus eile õhtul Twitteris, et Euroopa Liidu esindaja tuleb kolmapäeval kaubandussõda arutama. «Mul on neile üks ettepanek,» kirjutas Trump, «nii USA kui Euroopa Liit kaotavad kõik kaubandustariifid!» See oleks tema sõnul tõeline vaba turg ja kaubandus. «Meie oleme selleks valmis, aga nemad mitte!», vahendab Bloomberg.

Veel eile kirjutas Trump Twitteris, et tariifid on suurepärased! «Riik, mis on Ühendriike ebaõiglaselt kohelnud peab läbirääkima õiglasema leppe või nad saavad tariifidega pihta. Nii lihtne see ongi - ja kõik räägivad! Mäletagem, et me oleme «hoiupõrsas», mida röövitakse. Kõik saab korda!» säutsus Ühendriikide president.

Varasemas säutsus märkis Trump ka seda, et riigid, mis on tema sõnul USA-d kaubanduses ebaõiglaselt kohelnud, tulevad nüüd järjest Washingtoni läbirääkimisi pidama. «See oleks pidanud juba mitmeid aastaid tagasi juhtuma, aga nagu öeldakse - parem hilja kui mitte kunagi!» nentis ta.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker sõidab kolmapäeval Washingtoni, et arutada Trumpiga transantlantilist kaubandustüli ja veenda Trumpi mitte kehtestama tariife Euroopa autodele. Euroopa Liit on hoiatanud, et autotariif oleks kohutav löök maailmamajandusele ja tooks kaasa tohutu vastulöögi.

Trump on juba kehtestanud 25-protsendise tollitariifi Euroopa Liidu terasele ja 10-protsendise tollitariifi alumiiniumile. Euroopa Liit on sellele andnud ka vastuse kehtestades muuhulgas tariifid ikoonilistele Ameerika kaupadele nagu Harley-Davidsoni mootorrattad, burboon, teksapüksid ja pähklivõi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles