Palo leidis erakonnakaaslase eelnõus tõrvatilga

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo (SDE) kritiseeris erakonnakaaslase, riigikogulase Liisa Oviiri algatatud väikeaktsionäride kaitse eelnõu seda osa, mis kohustab ettevõtet dividende maksma. 

Sel nädalal oma peatsest lahkumisest teatanud Palo leidis, et viimasel ajal palju tähelepanu saanud sunddividendide eelnõu eesmärk on üldiselt hea – suurendada väikeaktsionäride õigusi. «Positiivne on antud algatuse juures kõik see, mis puudutab väikeaktsionäride õigust saada teavet ja ettepanekud, mis puudutavad osaühingust väljumist,» kirjutas ta kirjas riigikantseleile. 

Küll aga ei saa minister nõus olla eelnõu ühe olulisema ideega, mis muudaks kohustuslikuks ettevõtte dividendide maksmise. «Väikeosanike õiguste suurendamisel on oluline ära kuulata ettevõtjate soovid. Pakutud sunddividendi mõte on ettevõtjate seas vastuseisu tekitanud,» leidis Palo.

Palo arutles, et dividendide automaatse väljamaksmise reegel takistaks ettevõtetel kapitali kogumist. Kui kapitali ei ole piisavalt kogunenud, ei saa teha aga mahukamaid investeeringuid, et kasvada ja oma tooteid uuendada.

Samas märkis minister, et investeeringute tegemine praeguses majandussituatsioonis on vajalik, sest tööjõukulud kasvavad tootlikkusest kiiremini. «Seetõttu on vaja panustada ettevõtete tehnoloogilisse arengusse, sealjuures eriti just automatiseerimisse ja digitaliseerimisse,» argumenteeris ta.

Samuti juhtis Palo tähelepanu, et kui kehtiva seaduse redaktsiooni järgi on osanikel võimalik otsustada, kas võtta dividende välja mingis osas kasumist, siis praegune seadus sätestab kogu kasumi väljavõtmise igal juhul. «See ei ole ratsionaalne,» on Palo kindel.

Oviiri eelnõu seletuskirjas oli ühe põhjendusena välja toodud, et väikeaktsionäride suurem kaitse aitab meil Maailmapanga Äritegevuse lihtsuse edetabelis tõusta. Palo leidis, et ettevõtluse kitsaskohtade lahendamisel ei tohiks olla eesmärk indeksis tõusta, vaid sisulisi probleeme lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles