Trump: tariifid on suurepärased!

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

​USA president Donald Trump kaitses teisipäeval Twitteris oma kaubanduspoliitikat ja ulatuslike tariifide kehtestamist, päev enne kohtumist Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga.

"Tariifid on suurepärased! Riik, mis on Ühendriike ebaõiglaselt kohelnud peab läbirääkima õiglasema leppe või nad saavad tariifidega pihta. Nii lihtne see ongi - ja kõik räägivad! Mäletagem, et me oleme "hoiupõrsas", mida röövitakse. Kõik saab korda!" säutsus Ühendriikide president.

Varasemas säutsus märkis Trump ka seda, et riigid, mis on tema sõnul USA-d kaubanduses ebaõiglaselt kohelnud, tulevad nüüd järjest Washingtoni läbirääkimisi pidama. "See oleks pidanud juba mitmeid aastaid tagasi juhtuma, aga nagu öeldakse - parem hilja kui mitte kunagi!" nentis ta.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker sõidab kolmapäeval Washingtoni, et arutada Trumpiga transantlantilist kaubandustüli ja veenda Trumpi mitte kehtestama tariife Euroopa autodele. Euroopa Liit on hoiatanud, et autotariif oleks kohutav löök maailmamajandusele ja tooks kaasa tohutu vastulöögi.

Trump on juba kehtestanud 25-protsendise tollitariifi Euroopa Liidu terasele ja 10-protsendise tollitariifi alumiiniumile. Euroopa Liit on sellele andnud ka vastuse kehtestades muuhulgas tariifid ikoonilistele Ameerika kaupadele nagu Harley-Davidsoni mootorrattad, burboon, teksapüksid ja pähklivõi.

Teisipäeval ütles Saksa välisminister Heiko Maas Twitteris, et Euroopa ei allu president Trumpi ähvardustele. "Kui me kord järele anname, peame me sellist käitumist ka tulevikus taluma," kirjutas ta. Prantsuse majandusminister Bruno Le Maire märkis nädalavahetusel aga, et eurooplased "keelduvad pidamast läbirääkimisi püstol otsmikul".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles