Arrak: hinnatõus kiireneb, kui Euroopa hakkab raha juurde trükkima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak
Andres Arrak Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi hinnatõus on sellel sügisel aeglustumas, võib see Mainori kõrgkooli õppejõu Andres Arraku kinnitusel uuesti hoogu koguda, kuna Euroopal ei ole kriisist väljumiseks muud teed peale inflatsiooni.

Hinnad tõusid septembris kuuga 0,5 protsenti. Aastane hinnatõus aeglustus augusti 5,5 protsendilt septembris 5,2 protsendini.

«Kuna reaalpalk on 2 ja pool aastat langenud, ei ole Eestis ka nõudluse poolset hinnasurvet. Hindu mõjutavad tõusva suunas endiselt rahvusvaheline nafta hind ja tooraine,» tõdes Arrak.

Kuigi nafta hinnad on maailmas odavnemas, arvas Arrak, et langus jõuab meie õuele viivitusega ja väiksemas mahus.

Maailmas on endiselt kasvava rahvastiku ja suurema nõudluse tõttu hinnasurve üles poole, sellele võib leevendust tuua Hiina majanduse mõningane jahtumine.

Paraku on aga nii Euroopa kui Ameerika valitsused silmitsi hiiglaslike võlgadega ning kõige tõenäolisem väljapääs olukorrast on inflatsioon. «Kardan, et Euroopal ei jää muud üle, kui raha juurde trükkida ja inflatsiooni abil oma võlakoormat vähendada.»

«Inflatsioon tähendab, et maksustatakse kõiki, kes on tublid olnud ja raha säästnud. Kreeka välja viskamine tooks kaasa jälle teised pahandused ja häid lahendusi ei ole. Teine alternatiiv on Euroopa sügav kriis, mis viiks tööpuuduseni ja tulude kahanemiseni. Vahe on ainult selles, kas väheneb taskus oleva raha hulk, või selle väärtus,» ütles Arrak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles