Kattel: töötukassa võiks julgemalt kulutada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Peeter Langovits

Tallinna tehnikaülikooli professori Rainer Katteli sõnul on Eestis tekkinud kummaline olukord, kus töötukassa reservid üha kasvavad, kuid tööpuudus on samas endiselt kõrge.

«Paindliku tööjõuturu loogika seisebki ju selles, et ühest küljest on inimesi lihtne vallandada, aga teisest küljest ka tööle võtta,» rääkis Kattel ja lisas, et samas peab ka tööturupoliitika olema niivõrd aktiivne, et riik toetab neid inimesi, kes on jäänud tööta, vahendab ERR Uudised.

«Eestis on aga alati olnud see probleem, et seda teist poolt ei ole ja uus töölepingu seadus radikaliseeris seda olukorda veelgi,» ütles professor, kelle sõnul on madalatest toetustest suuremaks probleemiks see, et uute töökohtade loomiseks tehakse vähe ära.

«See raha, mis riigil täna on, seda peaks kasutama aktiivsete meetmete jaoks, et aidata töökohti luua,» rääkis Kattel, et töökohtade loomine on koht, kus ei ole mõtet raha kokku hoida, sest kui inimene saab tööd, maksab ta ka makse.

Ühe näitena, kuidas tööturgu elavada, tõi Kattel välja töötukassa palgatoetuse, mille puhul ettevõtetele makstakse töötu palkamise eest pool tema palgast, kuid toetuse küsimise võimalus tekkis ettevõtetel alles eelmisel aastal ning Katteli sõnul jäädi sellega ilmselgelt hiljaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles