Putin: lääs kasutab Gruusiat Vene WTO-püüdluste takistamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Vladimir Putin täna VTB Capitali investeerimisfoorumil Moskvas.
Vene peaminister Vladimir Putin täna VTB Capitali investeerimisfoorumil Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene peaministri Vladimir Putini sõnul kasutavad lääneriigid enda huvides ära Gruusia vastuseisu Venemaa ühinemisele Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO).

WTO liikmel Gruusial on õigus panna veto Venemaa liitumisele, mistõttu on Venemaa praegu maailma suurim majandusvõim, mis organisatsiooni ei kuulu, vahendas AFP.

Kolme aasta eest lühikese sõja maha pidanud riigid on siiani vaenujalal seoses tõsiasjaga, et Venemaa tunnustas sõja järel kahe Gruusia separatistliku piirkonna iseseisvust.

Putin ütles täna Moskva investeerimisfoorumil, et pärast 17 aastat kestnud läbirääkimisi WTOga liitumise asjus on läänemaad ja Venemaa lõpuks tegemas suuri edusamme. Putini sõnul on mitmes võtmeküsimuses, nagu põllumajandus ja autotööstus, juba kokkuleppele jõutud.

Kuid seejärel lisas ta: «Mida me kuuleme oma partnerite käest? Minge ja jõudke kokkuleppele Gruusiaga. Mul on selle kohta küsimus: kas meie peamised partnerid tahavad, et Venemaast saab WTO liige või mitte? Pole vaja end varjata Gruusia küsimuse taha. Kui nad tahavad, siis saavad nad seda väga kiiresti teha.»

Ja kui lääneriigid Venemaad WTOsse ei taha, saavad lääneriigid Putini sõnul Gruusia probleemiga edasi venitada või mõelda välja uusi ettekäändeid.

Putin ütles, et WTOsse pääsemine ei ole Venemaa jaoks elutähtis küsimus. Tema sõnul liitub Venemaa vaid siis, kui WTO ei esita Moskvale vastuvõetamatuid tingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles