Puitpõranda säilimine eeldab korralikku hooldust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordisaali parkettpõranda uuendamine.
Spordisaali parkettpõranda uuendamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Puit- ja parkettpõranda ostul tehtud investeeringut tuleb kiivalt kaitsta, et vältida värskelt paigaldatud põranda lühikest eluiga ja mitte valede hooldusvõtetega alt minna.


«Kes on vähegi remonditöödega sina peal, peaks nii puitpõranda lihvimise, lakkimise kui ka õlitamisega ise hakkama saama. Enne töö alustamist tuleb kindlaks teha, kas põrand on ikka puidust, sest leidub ka puidusarnaseid materjale, näiteks laminaat, millele ei tohi läheneda liivapaberi ega lakipintsliga,» selgitas Toomas Perillus firmast SBU Building Adhesives.

Lisaks tuleb otsustada puupõranda õlitamise või lakkimise vahel. Õlitamisel jääb põranda pind naturaalne ja soe. Õigesti hooldatud õlitatud pind muutub aja jooksul aina paremaks. käidavamates paikades on aga hiljem võimalik teha kohtparandusi.

Mida lakkimisel, õlitamisel ja hooldamisel silmas pidada:

  • Lakkimisel peab põranda ja laki temperatuur oleks umbes 23°C. Väldita tuleb otsest päikesevalgust ja tuuletõmmet põrandale ning välja tuleb lülitada ventilatsioon.
  • Õlitamisel peab põranda temperatuur olema soovitavalt üle 18°C, kuna madalamatel temperatuuridel pikeneb oluliselt õli kõvenemise aeg. Pärast paigaldamist on parketti või laudpõrandat soovitav üle lihvida.
  • Kui tegemist on uue põrandaga, siis hooldamisel tuleks esmalt see puhastada lihvimisjääkidest ja lasta pinnal enne ära kuivada. Ei tasu kasutada lihvimisel liiga peenikest lihvpaberit.
  • Puidust põrandate igapäevasel hooldamisel tuleb kasutada vett nii vähe kui võimalik. Igapäevaselt saab laudpõrandat puhastada kuiva mopi või tolmuimejaga, et eemaldada pinnalt tolm ja lahtiseid liivaterad, mis võivad viimistletud pinda kriimustada.
  • Määrdunud kohad põrandal tuleb puhastada lapiga, mida on vajadusel kastetud lahjasse seebivette. Kogu põrandat peaks pesema nii harva kui võimalik kasutades selleks põrandaseepi või õlitatud põrandate puhastusvahendit.
  • Puhastus-ja hooldusvahendite kasutamise sagedus sõltub põranda kasutusintensiivsusest. Kui tundub, et käigurajad on juba väiksema käimiskoormusega alade kõrval näha, on käes aeg hooldusõlituseks.  Kui on tekkinud sügavamad kulumisjäljed (näiteks toolijalgade jäetud), siis on vaja teha kohtparandust.
  • Kui hooldusega on hiljaks jäädud, siis aitab lakitud pinnal vana tulemuse taastada vahelihv ja korduslakkimine, halvimal juhul lihv puhta puiduni ja lakkimine. Õlitatud pinnal võib hakkama saada ka kordusõlitusega, aga kui asi on hull, aitab ainult lihv ja uuesti õlitada.

Puitpõranda hooldamine:

  1. Pange mööblijalgade alla viltkaitsed.
  2. Kasutage esikumatti, mis kogub hästi liiva ja mustust.
  3. Tolm ja liiv eemaldage põrandalt tolmuimejaga.
  4. Pori eemaldage kergelt niiske lapi ja neutraalse pH 7 puhastusvahendiga.
  5. Jalatsitaldadest jäänud mustad jutid ja õliplekid eemaldage mineraaltärpentiniga.
  6. Peske põrandat korralikult väljaväänatud lapiga, vältige loike.
  7. Kasutage leiget vett ja puhastusvahendit. Igapäevasel põrandapuhastamisel võib lisada pesuveele parketipesuvahendit.
  8. Kuivatage lapiga, et eemaldada liigne niiskus.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles