Tallinnas müüakse pankrotistunud Soome firmade vara

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

OÜ Balticsale müüb Tallinnas Kadaka teel asuvas müügikohas pankrotivara, mis pärineb peamiselt pankrotistunud ja tegevuse lõpetanud Soome firmadest.

OÜ Balticsale juhi Thomas Kolli kinnitusel on ettevõte pankrotivara müügiga tegelenud tänaseks paar aastat ning äriidee selleks tekkis Soome tuttavate kaudu, kes sama asjaga teisel pool lahte tegelevad.

Kuna Soome on tema sõnul Eestiga võrreldes suur riik ning paljusid ärisid alustatakse seal valesti, leidub selle tulemusena ka üksjagu firmasid, mis pankrotti lähevad või mille tegevus lihtsalt lõpetatakse.

Taoliste ettevõtete vara ja kaubajäägid müüaksegi avalike enampakkumiste korras maha ning Kolli on enda sõnul ainus eestlane, kes Soomes toimuvatel enampakkumistel osaleb.

Ettevõtja kinnitusel jõuab Eestisse pankrotivara nime all müügile väga erinevat kaupa. Kadaka teel asuvast müügikohast leiab nii mööblit, laias valikus tööstuskaupu, elektroonikat, riideid, spordivahendeid ning palju muud.

Näiteks jõudis ükskord Eestisse müüki 3000 paari La Senza rinnahoidjaid, mis kujunesid siinsete tarbijate seas vägagi nõutud kaubaks.

Teine kord sattus pankrotivarana müüki aga euroaluse täis kondoome, mille n-ö «parim enne» kasutusaeg oli küll lõppenud,  kuid mis sellegi poolest hästi kaubaks läksid.

Ka Kolli tunnistab, et kaupa, mida pankrotipesadest müüki paistakse, leidub seinast-seina. Tema sõnul erinevad Eesti ja Soome pankrotid teineteisest tihtipeale nagu öö ja päev.

«Eesti pankrotid lõppevad nii, et hea kui koristaja vana ämber üle jääb. Soomes jääb pankroti korral töötajatel isegi kohv joomata,» muigas Kolli.

Samas ei pruugi Tallinnas müügile jõudev kaup alati pärineda pankrotipesadest ning võib jõuda siia hoopis muid teid pidi. 

Nimelt on Kolli kinnitusel üsna levinud ka selline skeem, kus venelased tellivad mõnest maailma otsast endale kauba ning lasevad selle Soome sadamatesse toimetada.

Siis selgub aga, et kaupade tollimaksud on sedavõrd kõrged, et selle tellija neid tasuda ei jõua, või ei ilmu tellija üldse kaubale järgi.

Ka sellistel juhtudel pannakse lattu seisma jäänud kaup lõpuks enampakkumisele ning see võib Eestisse jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles