Analüütik: 20 aastaga on keskmine sissetulek kerkinud üle 100 korra

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Analüütik Tõnis Oja kirjutab Tallinna börsi blogis, et viimase paarikümne aastaga on keskmine sissetulek Eestis kerkinud enam kui sada korda.

Oja viitab oma kirjutises nädalavahetusel toimunud investeerimismessile Rahakompass, kus oli üheks arutlusteemaks küsimus: kes vastutab minu tuleviku eest?

Küsimuse püstitamise ajendiks oli tunne, et inimesed, eriti noored, ei ole säästmisest ja pensionisammastest eriti huvitatud. NASDAQ OMX Tallinna juhatuse liikme Kaidi Ruusalepa sõnul käib pensionikeskuse kodulehel pensionifondide käekäiku vaatamas üsna vähe inimesi.

Kui võrrelda, millist tööd on pensionifondid viimasel ajal teinud, ning vaadata, millised on fondide turuosad, siis on siin tugev vastuolu. Viimastel aastatel kõige kehvemat tootlust näidanud pensionifondid on millegipärast turuliidrid.

«Ma ei usu, et selle põhjuseks on inimeste arutlus, et pensionisse investeerimine on pikaajaline tegevus ning kiirustades fondi vahetada pole mõtet. Ka niimoodi mõtlejaid on kindlasti olemas, aga valdavalt on jäädud oma esialgselt valitud fondi juurde sellepärast, et kunagi sai see valitud ning hiljem on huvi fondi käekäigu vastu vaibunud,» leiab Oja.

«Miks siis meie inimesed pensionifondide vastu nii vähe huvi tunnevad? Ilmselt on põhjusi mitmeid. Nii paradoksaalne kui see ka ei tundu, on üheks põhjuseks meie sissetulekute kiire kasv viimasel kahel aastakümnel.

1993. aastal oli Eestis keskmine palk 68 eurot, SEBi peaökonomisti Hardo Pajula väitel 1991. aasta lõpus vaid seitse eurot. Täna on keskmise palga suuruseks 830 eurot kuus.

Seega on keskmine sissetulek kasvanud 20 aastaga üle 100 korra. Sellise kasvukiiruse juures pole ju sügavat mõtet mõelda säästmisele, kus tootlus jääb mõne protsendi piiresse aastas ning seegi pole garanteeritud.»

Teiseks on säästmise ebapopulaarsuse põhjuseks pensionifondide üsna kesine töö. Näiteks vabatahtlike pensionifondide viie aasta tootlus on seitsmest fondist positiivne vaid kahel, ehkki viie aasta jooksul on finantsturgude tõusuaastaid langusaastatest ülekaalukalt enam olnud. Neid põhjusi on veel, kas või mitu rahareformi, mis on inimeste säästud ära nullinud.

«Kuna meie senine majanduskasv on olnud nii kiire, ning finantsspetsialistide ja osa poliitikute väitel oleme me peaaegu vaata et ainus eeskujuliku finantsseisuga riik maailmas, mistõttu on oodata kiire majanduskasvu jätkumist, võiks ju arvata, et võime olla tuleviku suhtes sama muretud kui eelnevatel aastatel.

Arvan, et mitte. Minu arvates on kerge raha ja kiire majanduskasvu periood nüüd pikaks ajaks möödas. Olen sama meelt Rahakompassil esinenud Tarkinvestori asutaja Kristjan Lepikuga, kelle sõnul ootab meid ees üsna pikk heitliku kasvuga periood, mis võib kesta vähemalt viis kuni 10 aastat.

See tähendab, et seniste mitmekümneprotsendilise palgakasvu asemel seisab meil ees mõneprotsendiline palgakasv, kui sedagi. Tegelikult oleme selles perioodis juba paar-kolm aastat olnud,» lisab Oja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles