BLRT väikeaktsionärid nõuavad Bermanilt erakorralist koosolekut

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BLRT Grupi juht ja suuromanik Fjodor Berman.
BLRT Grupi juht ja suuromanik Fjodor Berman. Foto: Mihkel Maripuu

Rahulolematus on Eesti ühe suurima ja rikkama ettevõtte BLRT juhtide ja väikeaktsionäride vahel valitsenud juba vähemalt aasta, nüüd päädis see erakorralise üldkoosoleku kokkukutsumisega. Üks aktsionär on tundnud ka filmilikku väljapressimist.



Eesti ettevõtete lipulaevas Balti laevaremonditehases ehk BLRT Grupis saab tööd umbes 3500 inimest. 2010. aastal oli hiidkontserni juht Fjodor Berman Äripäeva rikaste edetabelis 2,478 miljardi krooniga esimene. 2004. aastal valiti ta aasta ärimeheks.

Juba vähemalt läinud aasta suvest on pinged ettevõtte suuromaniku ja väikeaktsionäride vahel teravaks läinud. Tüli põhjuseks dividendide jaotamine. Nimelt, kuigi BLRT Grupi suuraktsionärid on kauaaegsed tuttavad, töökaaslased ja ka elavad naabritena külg külje kõrval, pole BLRT Grupp seni kordagi ühelegi oma aktsionärile dividende maksnud. Pigem on Berman kartnud firma ülevõtmist.

Läinud nädala reedel saatsid ASi BLRT Grupp vähemusaktsionärid Mihhail Gnidin, Valeri Kovalenko ja NSC Investments juhatusele kirja, et soovivad hiljemalt 1. novembriks kutsuda kokku erakorralise üldkoosoleku. Ühtlasi edastasid nad juhatusele ligikaudu paarikümnest punktist koosneva küsimuste loetelu ettevõtte käekäigu ja plaanide kohta, millele soovitakse koosolekul saada juhatuselt ammendavaid vastuseid.

«BLRT Grupi viimasel üldkoosolekul jäid paljud küsimused vastuseta ning soovime saada põhjalikuma ülevaate kontserni tänasest tegevusest ja tulevikuplaanidest,» kommenteeris NSC Investmentsi juhatuse liige Arto Autio, kelle sõnul on koosoleku kokkukutsumise peamine eesmärk kasvatada aktsionäride varade väärtust.

«Kindlasti ei ole ükski küsimustest pahatahtlik või asjasse mittepuutuv, vaid neis peegeldub aktsionäride siiras huvi ja soov aidata kaasa ettevõtte õitsengule,» lisas ta.

Surve aktsiate müügiks

Avalikkusele on seni teadmata juhtum läinud aasta suvest, mil Bermanid (ettevõttes tegutsevad veel Fjodor Bermani vend Igor ja poeg Mark – toim) tegid firma ülevõtmise kartuses aktsiate endale võitlemisega üsna ootamatuid käike.

Äripäeva rikaste edetabelit troonib Valeri Karkatšov BLRT Grupi aktsionärina. Kohtudokumentidest ilmneb, et ühel läinud aasta augustikuu südaööl sai Valeri Karkatšov kõne BLRT turvaülemalt, kes andis talle käsu ilmuda ettevõtte kontorisse. Mehe abikaasa Karkatšova viibis tol hetkel Venemaal, kus külastas haiget sugulast.

Kontoris ootasid Karkatšovi  Igor Berman ja Mark Berman. Talle näidati tühje pabereid, millel oli tema allkiri. Bermanid selgitasid, et neil on võimalik vormistada Karkatšovile kuuluvate aktsiate müügi tehing niimoodi, et need müüakse Valeri Kovalenkole, ärihiiule, kel on BLRTs Bermanide järel suuruselt teine aktsiapakk ja kes oli andnud Karkatšovile 100 000 krooni laenu ravikulude katteks.

Bermanid teatasid, et ravilaenu oleks seejuures võimalik tõlgendada kui aktsiate eest tasutud müügihinda. Igor Berman kinnitas, et aktsiate kaotamine on üksnes tundide küsimus ja tegemist on BLRT ülevõtmiskatsega vähemusaktsionäride poolt, kes tahavad ettevõtet lõhkuda. Ta viitas, et ainus viis seda vältida on anda need temale hoiule. Aktsiad pidi tagastatama esimesel nõudmisel.

Samal ööl helistas Karkatšovile ka BLRT juht Fjodor Berman, kes kinnitas, et aktsiad tagastatakse.
Segasele ööle järgnenud hommikul kella kaheksa ajal helistas Igor Berman uuesti Karkatšovile ja nõudis, et viimane ilmuks kella üheksaks pangakontorisse. Bermani juhendamisel kanti Kovalenkole tagasi 100 000-kroonine laen ja tehti väärtpaberiülekanne, millega kanti kõik Karkatšovide BLRT Grupp aktsiad Igor Bermanile nende nominaalväärtuse eest, kogusummas 825 000 krooni.

Tollal hinnati Valeri Karkatšovi aktsiapaketi väärtuseks mitusada miljonit krooni. Kui Tamara Karkatšova Venemaalt koju jõudis, oli tema üllatus aktsiate ülekandmisest kuuldes suur. Perekond otsustas aktsiad tagasi saada, kuivõrd nende ülekandmiseks pidi õiguslikult olema ka Tamara Karkatšova kui Valeri Karkatšovi seadusliku abikaasa nõusolek. 10. augustil kohtusid nad Igor ja Fjodor Bermaniga ja esitasidki vastava nõude. Vastuseks said nad selge «ei».

Sai aktsiad tagasi

Kuna aktsiate ülekandmist vahendanud Swedbankis ei õnnestunud tehingut tagasi pöörata, esitas Tamara Karkatšova 23. septembril Bermanile avalduse aktsiate ülekandmise tühistamiseks. Kuna neid ei tagastatud, pöördus perekond kohtusse. Selles tsiviilasjas ei peetud ühtegi kohtuistungit. Asi lahendati kompromissiga. Karkatšov kaotas küll BLRTs töö, kuid sai aktsiad tagasi.

Samal ajal eelkirjeldatud sündmustega vahetas mitme tehingu ja keerdkäigu tulemusena omanikku ka «kuldne aktsia», mille tulemusena said Bermanid BLRT Grupi enamusosanikeks.

BLRT kommunikatsioonidirektor Katja Ljubobratets ütles, et väikeaktsionäride üldkoosoleku taotlus vaadatakse läbi ja käitutakse vastavalt seadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles