Ligi: Eesti tegi olulised otsused enne Lätit

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Raigo Pajula.

Läti nüüdne otsustavus väärib küll kiitust, aga erinevalt lõunanaabritest on Eestil õiged otsused tehtud juba varem, valitsemiskuludes pole nii palju «õhku» ja võlgu elamise asemel on kogutud reserve, märkis riigikogu rahanduskomisjoni reformierakondlasest esimees

Jürgen Ligi oma ajaveebis

.


«Läti parlament väärib kiitust, selge see. Aga hoidku jumal sellest meie tarkpeade kuuldes. See sünnitab veel kõvemat vihkamist enda valitsejate vastu ning juba on Hõbemägi ja Kilk seepeale nõudmas, et meid tuleksid valitsema varjaagid,» kirjutas Ligi.

«Siiski on asjakohane vaadata, milles seisnesid need Läti vaprad otsused Eesti omadega võrdluses,» jätkas ta.

Läti alandas tulumaksu 2 protsenti 25'lt 23'le protsendile. Eestis on tulumaks alandatud varasemalt 26-protsendiliselt määralt 21 protsendini.

Läti tõstis aktsiise. Eestis tehti sama otsus juba varem. « Kaalusime veelgi, aga ei leidnud üksmeelt, sest ajakirjanduse sõim pani osa koalitsiooni põnnama,» nentis Ligi.

Palgafondi alandatakse Lätis 15 protsenti Eestiga samas suurusjärgus, selle vahega, et meil ei eelnenud sellele sellist tõusu ning õhku me riigiaparaadis on palju vähem.

Läti eelarve võeti vastu defitsiidiga 4,9 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Eestis ei ennusta sellist puudujääki Ligi sõnul isegi mitte Taavi Veskimägi.

Ligi sõnul on Läti elanud enamik aega defitsiidis ja võlgades, Eestis on kogutud reservid. Meil on jooksevkonto defitsiit järsult langenud, Lätis lähenes see 20 protsendile.

Eesti eesmärk on Euroopa ühisraha euro kasutusele võtmine, Lätis oma valuuta devalveerimise vältimine.

Lätit küsib rahvusvahelist abi, meie pakume seda, Ja mitte miljonit, vaid kümneid, kui mitte 9 kohalist summat, jätkas Ligi erinevuste loetlemist.

«Ja Lätis tuuakse eeskujuks Eestit. Meil nüüd siis Lätit. Oh tuleks meilegi IMF, õhkavad raadiotargad! Aga ta ongi kohal. Ei nõua midagi. Olen korduvalt kohtunud. Masohhistidel soovitan emigreeruda, kui nad järgmise pressika annavad,» kirjutas Ligi.

«Ja varjaage on vaja ehk siiski. Ajakirjandusse. Praeguste peamine allesjäänud idee on tüdimus poliitikutest. Tsunfti aususe testiks oleks sobiv taasalgatada ajakirjanduse käibemaksuerandi kaotamine,» sõnas Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles