Tööliste palgatõus teeb ehitamise üha kallimaks (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik on viimasel ajal palju ehitanud, mis tõrjub turult välja aga erasektori tellimusi, leidis Eesti Pank.
Riik on viimasel ajal palju ehitanud, mis tõrjub turult välja aga erasektori tellimusi, leidis Eesti Pank. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehitamise hind kasvas tänavu teises kvartalis aastaga 2 protsenti, mida vedas eelkõige ehitustöötajate palgatõus.

Indeksit, mis ehitamise hinda mõõdab, mõjutas teises kvartalis võrreldes mullu sama ajaga eelkõige tööjõu kallinemine, mis andis indeksi kogutõusust kolmveerandi, teatas statistikaamet.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks kasvas aastaga 1,7 protsenti.

Võrreldes käesoleva aasta möödunud kvartaliga kasvas ehitamise hind 0,3 protsenti. Eelmise kvartaliga võrreldes kallines materjal 0,3 protsenti, kulutused ehitusmasinatele tõusid 0,7 protsenti ja tööjõule 0,4 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Tootmise hind veelgi kallim

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks suurenes tänavu juunis aastases võrdluses 2,9 protsenti, teatas statistikaamet.

2017. aasta juuniga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnatõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, kütteõlide tootmises ning puidutöötlemises, samuti hinnalangus elektroonikaseadmete tootmises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles