Ideebörsilt stardivad säravad ideed

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üüripindadest olulisemad on naabrid ja koostööd soosiv keskkond. Pildil Tallinna Loomeinkubaatori rõõmsad ruumid.
Üüripindadest olulisemad on naabrid ja koostööd soosiv keskkond. Pildil Tallinna Loomeinkubaatori rõõmsad ruumid. Foto: Artur Sadovski

Kuigi eestlastele omane kinnisus sunnib avatud koostööle vaatama umbusklikult, siis ideid jagades ja teineteise projektidest teades on noortel ettevõtjatel oluliselt kergem kaugemale jõuda, usub ettevõtluskonsultant ja Kopli ettevõtlusinkubaatori juhataja Peeter Mõistlik.

«Kui alustav ettevõte teeb oma esimesi samme, siis ta on sageli päris üksi oma rõõmude ja muredega,» ütleb Mõistlik. «Alguses võib muresid isegi rõõmudest enam olla.» Kuid just neist aitab üle saada selline struktuur nagu ettevõtlusinkubaator.

Inkubaatori ruumides, kus ettevõtetele ka tegutsemispinda pakutakse, on füüsilisest keskkonnast olulisem suhtlemine ja omavahelise koostöö soodustamine. «Keskkonna väärtus seisneb ka naabrites,» ütleb Peeter Mõistlik. «Ühisruumides tekkivatel kontaktidel, suhtlemisel ja murede-rõõmude jagamisel on oluline osa noore ettevõtja arengus. Seda ei asenda internet ega kümned e-kirjad päevas,» leiab Mõistlik.

Ideebörs ideede testimiseks
Võrreldes näiteks Ühendriikide ärikultuuriga on Eesti noored ettevõtjad oluliselt kinnisemad. Sisuliselt tähendab see, et oma ideest ilmajäämise hirm on suurem kui koostöös nähtav võimalik kasu. «Aga me liigume sinnapoole, kus me julgeme, tahame ja otsime tagasisidet oma ideedele,» tõdeb Peeter Mõistlik.

Üks populaarsemaid vorme oma tärkavale äriideele tagasiside saamiseks on lühikesed, ühe-kahepäevased tempokad üritused, kuhu tulevad kokku nii oma äriideele toetust ja partnereid otsivad praegused ja tulevased ettevõtjad kui ka heade oskustega aktiivsed inimesed, kes sooviksid kellegi ideest osa saada ja seda arendada.

Üks sellelaadsetest ettevõtmistest on ettevõtlusnädala raames Tallinnas ja Tartus toimuv ideebörs Start. Pealinnas toimub Start neljandal oktoobril, heade mõtete linnas aga päev hiljem.

«Sellist tüüpi ürituste levik ja populaarsuse kasv on seotud sellega, et ettevõtluse kommunikatsiooni- ja turundusmeetmed on muutunud,» kommenteerib Mõistlik. Tema sõnul on teadmised ja informatsioon vaid paari hiirekliki kaugusel ning see loob pinnase ideede vahetuse hoogustumisele.

«Kui on tegus ja konstruktiivne meeskond, siis võib saavutada hämmastavaid tulemusi,» ütleb ta. Tulemuste konkretiseerumisele aitab kaasa piiratud aeg ja ruum, mida osalistel on võimalik kasutada projekti tutvustamiseks, meeskonna koostamiseks ja ideede lihvimiseks.

Ideebörsilt leiab häid ideid

Tallinna ettevõtlusinkubaatorite korraldatavatele ideebörsi Start-üritusele on oodatud osalema kõik huvilised, kel aktiivsust ja pealehakkamist erinevate ideede arendamisel kaasa lüüa. Oodatud on nii konkreetsemate ideedega tulijad kui ka näiteks turunduse, kommunikatsiooni, disaini või muu valdkonna spetsialistid, kes aitaksid ideedest toimivaid tooteid-teenuseid vormida.

«Kui päeva lõpuks valmib toimiv toode või teenus, on hästi. Kui ei, pole ka midagi katki,» ütleb Mõistlik. Küsides, milliste ootustega peaks huviline ideebörsile minema, toob Peeter Mõistlik välja kolm peamist põhjust. «Esimese asjana tooksin välja tagasiside, kommunikatsiooni. Kohtumisel nii teiste osalejate kui mentoritega saab oma ideele hulga vajalikku tagasisidet, millest võib olla palju kasu idee arendamisel.

Teiseks toob Mõistlik välja kogemuste hankimise. Ideede ümber moodustatakse töörühmad, kus inimestel tekivad rollid. «Uuringute järgi on vaid 5 protsenti inimestest liidri tüüpi,» ütleb Mõistlik, rõhutades, et hea spetsialist on igasuguse uue äriidee juures väga vajalik inimene, kes saab aidata ideel reaalsuseks kasvada.

Ja kuigi kohe miljonäriks saamise lootust ideebörsil pole, siis kolmandana toob Mõistlik välja lootuse, et hea idee jääb kõlama. «Teadmine, et ideega võiks edasi minna, on väga väärtuslik ning ideebörsile koondunud inimestega mõtteid vahetades ja edasi suheldes on võimalik ideed arendada,» ütleb ta.

Mida ESA inkubaatorid pakuvad

•    hea äriplaan
•    ärikoolitused
•    personaalne konsultant
•    koostöövõrgustik
•    edukate kogemus
Kuidas liituda? Tutvu tingimustega www.esa.ee/liitumine ja täida liitumistaotlus, mille saad alla laadida ESA kodulehelt.

ESA veebist (www.esa.ee/ettevotja-test) leiad nüüdsest ka lihtsa, paarikümne küsimusega testi, mis aitab sul selgusele jõuda, kas sinus on piisavalt ettevõtlikku vaimu, et saada tubliks ettevõtjaks.
Inkubaator võtab taotlusi liitumiseks vastu aasta ringi.

Kaks korda aastas korraldab inkubaator ettevõtluse baaskoolitust ehk nõndanimetatud eelinkubatsiooni, mille jooksul inkubaatoriga liituda soovijad läbivad ettevõtluse põhitõed, koostavad äriplaani ja kursuse lõppedes kaitsevad seda komisjoni ees. Äriplaani edukas kaitsmine on eelduseks inkubaatoriga liitumiseks. 2011. a sügisene eelinkubatsioon algab juba 18. oktoobril.

7. oktoobril on ESA ettevõtlusinkubaatorites traditsioonilised lahtiste uste päevad, kus huvilistel on võimalik tutvuda inkubaatori ruumidega, töötajatega ning osaleda ettevõtlusalasel seminaril. Lisainfo www.esa.ee.

Inkubaator otsib ambitsioonikaid äriideesid

Äsja viienda tegevusaasta täitumist tähistanud Ettevõtluse Toetamise ja Krediidi Haldamise Sihtasutuse (ESA) üldeesmärk on toetada jätku- ja kasvusuutliku ettevõtluse kasvu ning vähendada alustava ettevõtja arenguriske inkubatsiooniteenuste pakkumise kaudu.

ESA opereerib Tallinnas kolme ettevõtlusinkubaatorit kogupinnaga 2450 m2. ESA peamiseks sihtgrupiks on ambitsioonika äriideega alustavad ettevõtjad, kelle eesmärgiks on koostada jätkusuutlik äriplaan ja see kaheaastases perspektiivis inkubaatori äriarenduse teenuse toel ellu viia.

Viie tegutsemisaasta jooksul on ESA-le esitatud üle 300 taotluse inkubatsiooniteenuste saamiseks, inkubaatorites on äriplaani edukalt kaitsnud 155 ettevõtjat ja inkubeeritud 112 erinevat ettevõtet. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles