EIS: meie infosüsteemi turvameetmeid ei murtud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutiklaviatuur.
Arvutiklaviatuur. Foto: Toomas Huik

Eesti Interneti Sihtasutus (EIS) teatas eile «Pealtnägija» eetris olnud isikuandmete kopeerimise teemalist uudist kommenteerides, et andmeid ei võetud mitte nende, vaid infot lepingu alusel haldava erafirma süsteemidest.

«Rünne toimus Virtuaal.com OÜ infosüsteemi vastu, mitte Eesti Interneti SA infosüsteemi vastu, nagu saates esinenu jutust ekslikult kõlama jäi,» teatas sihtasutus.

EISi avalduses seisab, et Virtuaal.com töötleb andmeid ja korraldab oma infoturvet enda nimel ja vastutusel, mitte Eesti Interneti SA vastutusel ning EISi infosüsteemi turvameetmetes probleeme täheldatud ei ole.

«Eesti Interneti SA-le kuuluva infosüsteemi turvameetmeid ei murtud, kuid asutus viib intsidendi põhjal läbi täiendava analüüsi ning jätkab arutelusid koos registripidajatega süsteemide edasise arendamise üle,» teatas sihtasutus.

EIS rõhutas, et kõigil registripidajatel, kaasa arvatud Virtuaal.com OÜ-l, on õigus oma teenuste osutamiseks ligi pääseda domeeni registreerijate andmetele. «EIS tuvastas rutiinse kontrolli käigus tavapärasest suurema koormuse Virtuaal.com OÜst lähtuvatel päringutel, misjärel sulges täiendavate asjaolude väljaselgitamiseks Virtuaal.com OÜ ligipääsu,» teatab sihtasutus.

EISi teatel tehti pärast täiendavate asjaolude väljaselgitamist nende poolt politseile avaldus seoses ebaseadusliku domeeniandmete kopeerimisega ja võimaliku kräkkeri poolt domeeni registreerijate vastu sooritatud kuriteoga.

«Saates jäi mainimata ka asjaolu, et kuna kriminaalmenetluse käigus on määratud kahtlustatav isik, ei saa EIS võimaliku kurjategija tegevust ja süüteo koosseisu menetluse praeguses faasis kommenteerida,» märkis sihtasutus.

IT-ekspert Tõnu Samuel rääkis eilses telesaates, et internetis olid vabalt nähtaval Eesti domeeniomanike nimed, isikukoodid, kodused aadressid ja telefoninumbrid ning tal õnnestus segamatult on arvutisse 60 000 inimese andmed kopeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles