Varamaksu vältivad kreeklased jäävad elektrita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kreeka parlament kiitis eile heaks ebapopulaarse varamaksu, rahuldamaks rahvusvahelisi võlausaldajaid ja sillutamaks teed järgmisele abiraha ülekandele.

Varamaksule seisis vastu terve rida valitseva sotsialistliku Pasok partei rahvaesindajaid, kellest üks ähvardas protestiks kasinusmeetmete vastu tagasi astuda. Ta väitis, et samasugust mõtet mõlgutavad ka mõned tema kolleegid.

Võimuvahekorda 300-liikmelises parlamendis ühe sotsialisti tagasiastumine ei muudaks (Pasoki esindajaid on praegu 154).

Kui vähesed erandid välja arvata, rakendub uus varamaks kõigile hoonetele, kus kasutatakse elektrit. Nendelt, kes oma arvet maksmast keelduvad, lülitatakse eelnõu alusel elekter välja.

Valitsuse hinnangul tuleks maksu abil aastas sisse 2-2,5 miljardit eurot. On ka neid, kelle hinnangul laekub raha vähem.

Majavaldajaid võidakse sundida maksma kuni 20 eurot ruutmeetrilt, mis lisandub teistele maksudele, mida valitsus bürokraatlike ja tehniliste probleemide tõttu veel koguda pole suutnud.

Opositsiooniline konservatiivne erakond Uus Demokraatia ütles, et rahandusministeeriumi arvutiseeritud maksukeskus pole viimased kümme päeva tindinappuse tõttu saanud saata välja maksunõudeid.

Rahandusministeerium pole tindiprobleemi avalikult kummutanud.

Samal ajal hoiatas rahandusminister Evangelos Venizelos, et kui euroala ei suuda päästa Kreekat, ei suuda ta päästa ka iseennast.

Venizelos kinnitas Ateenas korraldatud pressikonverentsil oma täielikku veendumust, et Saksa parlament hääletab reedel EFSFi laiendamise ja Kreeka järgmise abilaenumakse ülekandmise poolt.

Minister ütles, et Kreekal tuleb purustada majanduslanguse, eelarvepuudujääkide ja kasinuse nõiaring.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles