Peipsi kalurid hoiatavad pankrotilaine ohu eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid.
Kalurid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Peipsi järvel ja Võrtsjärvel tegutsevad kalurid ja kalatööstuse esindajad kinnitavad, et kui Peipsi kalanduses lähiajal olukord ei parane, võib oodata piirkonda ees ulatuslik pankrotilaine.

Riigikogu kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika toetusrühm ning maaelu- ja keskkonnakomisjon koos Peipsi järve ja Võrtsjärve kaluritega ning kalatööstuse ettevõtjatega kogunesid käesoleva nädala lõpus ühisel ümarlaual, et arutada Peipsi ja kogu Eesti sisejärvede kalandust puudutavaid probleeme.

Ümarlaual osalejad otsustasid esitada keskkonna- ja põllumajandusministeeriumile rida ettepanekuid Peipsi kalandusolukorra parandamiseks. Näiteks on riigikogu kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika toetusrühma esimehe Aivar Koka sõnul vajalik määrata kalapüügivahenditele individuaalsed kvoodid vastavalt püügivahendite arvule. Samuti tuleks kalapüüki võimaldada aastaringselt vastavalt nimetatud kvootidele, välja arvatud kudeaegadel.

«See annaks püügivahendite omanikele kindla teadmise, palju nad saavad kala aastas püüda ning ise otsustada, millal on majanduslikult kõige kasumlikum seda teha. Ka järvekaldal asuvad kalatööstused, kelle omanikel on püügivahendid, saaksid sellisel juhul oma tööd plaanipäraselt reguleerida," rääkis Kokk.

Lisaks sellele tuleb kalurite kinnitusel paigaldada püügipüünistele kindlad ja ühtsed märgistused. "Kõige õigem oleks paigaldada elektroonilised kiibid, mis võimaldaks kiiresti ebaseaduslikud püünised tuvastada," ütles Kokk.

Ta lisas, et nimetatud ettepanekute rakendamine lõpetaks siseveekogudel röövkalapüügi ning looks kindlustunde tuleviku ees nii kaluritele kui ka Peipsi järve kaldal asuvatele kalatööstustele. «Täna on viimane aeg nende põhimõtteliste muudatuste elluviimiseks. Kui me veel venitame otsuste tegemisel, võib juhtuda, et Peipsi ääres kui Eesti ühes vaesemas piirkonnas kaovad viimased olulised eraettevõtjate poolt pakutavad töökohad ja piirkonna jaoks strateegilise tähtsusega kalandus kuivab kokku," ütles Kokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles