Simson: hinnatõusu tingimustes on alkoholiaktsiisi tõus mõistlik

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinapudelid.
Viinapudelid. Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu Keskfraktsiooni esimehe Kadri Simsoni hinnangul on täna valitsuse kinnituse saanud järgmise aasta riigieelarvesse sisse kirjutatud alkoholiaktsiisi viieprotsendiline tõus hinnatõusu tingimustes pigem mõistlik.

Kadri Simson rääkis ERR Uudistele, et alkoholiaktsiisi tõstmine ei olnud tema jaoks üllatus.

«Kuidagi tuli rahuldada ministrite lootusi, kes esimese kvartali majanduskasvu järgi lootsid läbirääkimislaua taha istudes kopsakat eelarve lisa – paraku maksulaekumised sellist kingitust teha ei lubanud, seega oli mõne sellise ühiskondlikult talutava maksu tõstmine ootuspärane,» rääkis Simson.

Ta lisas, et valitsus on taas kord ära unustanud, et aktsiisi tõstmine ei tähenda automaatselt ka tulude kasvu, vaid tulude kasv sõltub aktsiisi kokku korjamisest. «Alkoholiaktsiisi tõstmine annab soovitud tulemuse vaid maksu- ja tolliameti töö tõhustamisega,» rõhutas Simson, et sellisel juhul oleks võimalik ennetada salaalkoholi levikut ning sellega ka rohkem maksu- ja aktsiisitulu eelarvesse tuua.

«Alkoholiaktsiis sõltub Eestis kogusest, mitte aga hinnast ja seetõttu on hinnatõusu tingimustes aktsiisitõus pigem mõistlik,» lõpetas Simson.

Täna valitsuse heakskiidu saanud 2012. aasta riigieelarve järgi tõuseb alkoholiaktsiis uuest aastast viie protsendi võrra ning peaks tooma riigieelarvesse juurde 10 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles