Kreeka sööstis pensionide ja palkade kallale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasinusmeetmete vastu protestivad kreeka pensionärid.
Kasinusmeetmete vastu protestivad kreeka pensionärid. Foto: SCANPIX

Kreeka valitsus kuulutas eile võlausaldajate rahustamiseks ja abiraha ülekande kindlustamiseks välja uued äärmuslikud kasinusmeetmed, muuhulgas tabavad karmid kärped pensione ja riigitöötajate palku.

Meetmepaketti pandi kirja ka kulukärpeid, tulumaksukergitusi ja struktuursete reformide kiirendusi.

Tõenäoliselt osutuvad mainitud sammud sügavalt ebapopulaarseteks ja koormavad veelgi majandust, millele niigi ennustatakse tänavuseks 5-protsendilist kokkukuivamist.

Samas ei jäänud Ateenal muud üle, kuna kasvav eelarveauk tuleb Euroopa valitsuste ja Rahvusvahelise Valuutafondi veenmiseks vähemalt paberil kinni toppida.

Meetmetest lähemalt: pensione, mis ületavad 1200 eurot kuus, kärbitakse 20 protsenti; alla 55-aastaste inimeste üle 1000 euroseid pensione kärbitakse 40 protsenti.

Tulumaksulävi tuuakse mulluse 12 000 euro pealt 5000 euro peale.

Käesoleva aasta lõpuks suunatakse osalisele töötasule ligikaudu 30 000 riigitöötajat (kes hakkavad ilmselt saama vaid 60 protsenti praegusest palgast). Valitsuse varasemas nägemuses oli see number 20 000.

Paika pannakse uus riigiteenistujate palgaskeem, mis peaks mõnede analüütikute hinnangul säästma 800 miljonit kuni 1 miljardi eurot aastas.

Üks valitsusametnik arvas, et uus ja ülimalt ebapopulaarne varamaks jääb ilmselt jõusse vähemalt aastani 2014, mitte 2012. aastani, nagu alguses lubati.

Uued meetmed on troikaga peetud kahepäevase konverentsikõne viljad.

«Arutelud troikaga jõuavad lõpule tuleval nädalal, kui nad tagasi tulevad,» ütles valitsuse pressiesindaja Ilias Mossialos pärast enam kui kuus tundi kestnud koosolekut.

Rahvaküsitluste valguses populaarseim partei, opositsiooniline Uus Demokraatia ründas meetmeid otsekohe, nimetades neid ebaõiglasteks ja pannes nad valitsuse majanduspoliitika süüks.

Oodata on ka ametiühingute raevu.

Juba enne, kui meetmed paika said, kuulutasid transporditöötajate ametiühingud ja taksojuhid tänaseks välja 24-tunnise streigi.

Mõjuvõimas avaliku sektori ametiühing ADEDY kuulutas omalt poolt välja 3 tundi kestva tööseisaku, mis käivitub täna keskpäeval ning puudutab Ateenat ja selle eeslinnu.

ADEDY aktsioon mõjutab ilmselt lennuliiklust Ateena rahvusvahelisel lennuväljal.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles