USA esindajatekoda lubas autotööstust aidata

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Kongressi esindajatekoda kiitis kolmapäeval kindlalt heaks 14 miljardi dollari suuruse abipaketi kiratsevatele autotootjatele, kuid senatis hakkavad vähemuses olevad vabariiklased sellele plaanile ilmselt tõsisemalt vastu.


Autotööstuse finantseerimise ja restruktureerimise akt kogus alamkojas pärast tunde väldanud pingelist debatti 237 toetushäält ja 170 vastuhäält, vahendas Reuters.

«Täna arutame me seadust mitte niivõrd sureva tööstuse elus hoidmiseks, vaid andmaks lendstarti tööstusele, mis on põhiline meie riigi majanduses,» tõdes eelnevalt esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi.

Detroidis tegutsevad autohiiud annavad otseselt tööd umbes veerandile miljonile inimesele ning kaudselt seotud ettevõtete kaudu veel sajale tuhandele. Erakorraliste laenude saamiseks riigilt peavad nad hakkama kulusid koomale tõmbama ja võlgu tasuma, et muuta oma tegevust majanduslikult jätkusuutlikumaks.

Kongressi liidrid jõudsid kolme suure autokompanii abistamiseks mõeldud laenupaketi osas Valge Majaga kokkuleppele vaid loetud tunnid enne eilset hääletust.

Uue päästeplaani peab aga veel heaks kiitma ka senat, kus demokraatide ülekaal on napim ning vabariiklaste võimalused eelnõu vastuvõtmisega venitada suuremad. Paketi vastased peavad seda lühiajaliseks abinõuks, mis tühjendab vaid riigi rahakotti.

Lühiajalised laenud peavad autotööstust aitama esialgu kuni märtsini. Selleks ajaks loodab oma kriisitõrjemeetmetega valmis saada USA uueks presidendiks valitud Barack Obama.

Tema on kindlalt seda meelt, et autotööstuse kokku kukkuda laskmine oleks vastuvõetamatu. Samas toetab ta ka ranget riigi kontrolli suurfirmade üle.

USA suured autotootjad olid varem valitsuselt palunud rohkem kui kaks korda suuremat summat, et vältida katastroofi.

Kõige raskemas seisus tunnistavad end olevat GM ja Chrysler, mis enda sõnul seisavad juba silmitsi vahendite puudusega.

Ford kannatab samuti müüginumbrite järsu languse tõttu, kuid kohest likviidsuskriisi seal ei kardeta. Küll loodetakse aga riigilt saada 9 miljardi dollari suurust krediiti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles