SEB: investeerimishoius annab soodsatel tingimustel kõrgema intressi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB hoone Tallinnas
SEB hoone Tallinnas Foto: Toomas Huik

SEB pressiesindaja Piret Seeman märkis, et viimastel aastatel on investeerimishoiused toonud vähe tulu finantskriisi tõttu, kuid enne kriisi olid selle toote tulemused hoopis teistsugused, andes kõrgema intressi kui tavadeposiit.

Finantsjärelevalve värske analüüs väidab, et investeerimishoiusele raha paigutanud inimesed jäävad enamasti tühjade pihkudega, sest pikaajalise hoiustamise järel ei teeni nad sentigi intressi. Halvemal juhul peavad isegi peale maksma, sest mõned investeerimishoiuse tooted on riskitasuga. Kuidas te kommenteerite kõlava nimetusega hoiuste müügilubadusi ja nende tegelikku tootlust?

Investeerimishoiuse puhul on tegemist investeerimisriskiga hoiusega, mis soodsates turusituatsioonides annab tähtajalisest hoiusest kõrgema intressi, muul juhul aga tagab hoiusumma säilimise.
Finantsinspektsiooni analüüs tugineb aastatel 2009-2011 lõppenud hoiuste tulemustele, mille algusperiood (2007-2009) kattus finantskriisi eelsete tipptasemetega turgudel ning kriisi algperioodiga. Seega on tegemist ajavahemikuga, kus väga vähesed investeeringud tõid tulu ning investeerimishoiuse kasutamine tagas vähemasti investeeritud summa säilimise. Sarnaselt teiste investeerimistoodetega sõltub ka investeerimishoiuse tulusus finantsturgudel toimuvast ning kui teha analoogne uuring näiteks aastatel 2006-2009 lõppenud hoiustele, oleks tulemus märksa teistsugune.

Kas ma saan õigesti aru, et kuigi investeerimishoiuse nimetus sisaldab sõna investeering, siis tehniliselt on see hoius, mida pank kasutab oma tegevuse finantseerimiseks nii nagu muid hoiuseid?

Jah, kuid tavahoiusest erinevalt investeeritakse investeerimishoiusele arvestatav deposiidiintress hoiuse alguses finantsinstrumentidesse, mis võimaldavad turgude soodsa liikumise korral hoiuselt suuremat intressi teenida. Ebasoodsate turutingimuste puhul saab klient tähtaja lõppedes investeerimishoiuse hoiusumma tagasi ilma intressideta.

Miks te reklaamite ja müüte investeerimishoiust alternatiivina tavalisele tähtajalisele deposiidile, kui tegelikkuses teenib tavadeposiidiga reeglina rohkem kui seda pakub toode nimega Dünamo või Kärme Känguru?

Investeerimishoius on alternatiivne lahendus hoiustajale, kes soovib veidi rohkem riskida ning seetõttu soodsas turuolukorras suuremat intressi teenida kui näiteks tähtajaliselt hoiuselt. Teisest küljest on saab investeerimishoiusega kaitsta oma investeeringu põhiosa, mida on erinevalt otseinvesteeringust väärtpaberitesse võimalik investeerimishoiuse puhul tagasi saada ka ebasoodsates turutingimustes. Ehk siis kliendi jaoks on investeerimishoiuse ning tavalise tähtajalise deposiidi puhul tegemist erineva iseloomuga toodetega, mida peaks valima riskitaluvusest lähtuvalt. Seetõttu ei saa nõustuda väitega, et «tegelikkuses teenib reeglina tavadeposiidiga rohkem», sest just riski aspekt investeerimishoiuse juures võib viia olukorrani, kus tootlus võib sõltuvalt turuolukorrast olla deposiidist ka märkimisväärselt kõrgem ja seetõttu ongi meie tootevalikus alternatiivseid tooteid nii suurema kui ka väiksema riskitaluvusega kliendile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles