161-aastane Ameerika meediahiiglane palus pankrotikaitset

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipud lehvimas ajalehe Chicago Tribune hoone ees 8. detsembril.
Lipud lehvimas ajalehe Chicago Tribune hoone ees 8. detsembril. Foto: AFP / Scanpix

Suurte võlgadega ja langevate reklaamituludega maadlev Tribune Company, millele kuuluvad mitmed suured ajalehed ja hulk teisi ettevõtteid Ameerikas, palus eile kohtult pankrotikaitset.


Tegu on üle aastakümnete esimese suure ajalehtede ketiga, mis pankrotikaitset küsib, kirjutas The Washington Post.

Eile Delawares kohtule antud avalduse järgi on Tribune'il 12,9 miljardi dollari jagu võlgu (157 miljardit Eesti krooni) ning 7,6 miljardi väärtuses varasid (100 miljardit Eesti krooni).

Pankrotikaitse (Chapter 11 bankruptcy protection) annab ettevõttele võimaluse oma igapäevast äritegevust jätkata otsides samal ajal lahendust võlahädadele. Eesti parlamendis 4. detsembril vastu võetud Saneerimisseadus järgib üldjoontes USA pankrotikaitse eeskuju.

Tribune on asutatud 1847. aastal. Ettevõtte peakorter asub Chicagos Illinoisi osariigis. Tribune'ile kuuluvad ajalehed Chicago Tribune, Los Angeles Times ning mitmed teised. Lisaks kaabeltelevisioonivõrgud, hooned paljudes suurlinnades ning hulgaliselt muud vara.

Eelmisel aastal ostis kompanii ära kinnisvaramogul Sam Zell. See tehing lisas ettevõtte 5,5 miljardi dollari suurusele võlakoormale veel 8,2 miljardit dollarit.

«Nende ajalehed on kasumlikud, aga kasumid on kukkunud sedavõrd palju ning laenuvõimendus on nii suur, et nad on pandud auku,» ütles ajaleheäri analüütik John Morton.

Kolmandas kvartalis sai Tribune 124 miljonit dollarit kahjumit, eelmisel aastal samal ajal teenis ettevõte 84 miljonit dollarit kasumit.

Zell ütles, et on teinud möödunud aasta vältel märkimisväärseid edusamme muutmaks Tribune'i korralikuks uuenduste poole püüdlevaks ja parimal viisil oma kliente teenindavaks äriettevõtteks. «Kahjuks on samal ajal tegurid, mis pole meie kontrolli all sünnitanud tormi,» ütles Zell. Langevas majanduses ning krediidikriisis on ettevõttel raske oma laenudega hakkama saada.

USAs on ajalehtede trükiarvud langenud alates 1987. aastast, samas püsisid tulud kõrged. Interneti ja teiste uue meedia liikide tulek on viinud lugejaid ja ka reklaamiandjaid ajalehtedest eemale. Siiski oli viimane suure ajalehe pankrot The Washington Posti pankrot 1933. aastal.

Analüütik John Mortoni sõnul on Tribune lihtsalt tuntuim ja esimene paljudest ajalehekirjastajatest, kes võivad sattuda võlaprobleemidesse. Ta tõi näiteid ajalehekettidest USAs, mille aktsiahind on langenud kümneid kordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles