BRIC arutab eurole appitulekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia rahandusminister Guido Mantega.
Brasiilia rahandusminister Guido Mantega. Foto: SCANPIX.

BRIC-riikide ehk Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina ametnikud panevad tuleval nädalal USAs pead kokku ja arutavad, kuidas üheskoos kriisist räsitud eurotsoonile appi tulla, ütles Brasiilia rahandusminister Guido Mantega.

Tipmiste tärkavate turgude rahandusministrid ja esikeskpankurid kohtuvad Washingtonis järgmisel neljapäeval.

«Me saame Washingtonis kokku ja arutame, kuidas Euroopa Liit sellest olukorrast välja aidata,» ütles Mantega reporteritele.

BRIC-riikide ühine ettevõtmine Euroopa abistamiseks kujutaks endast sümbolit sellest, kuidas maailmamajanduse kese suurte tärkavate turgude suunas nihkub.

Hiinal on maailma suurimad välisvaluuta reservid (3,2 triljonit dollarit), Indial on varuks üle 320 miljardi dollari ja Brasiilial enam kui 350 miljardit dollarit. Kõik see kokku on Euroopa ühisraha toetamiseks enam kui piisav.

Analüütikud ütlesid, et kuna Hiina on nagunii oma hoiuseid osaliselt eurodesse paigutanud, oleks grupi koordineeritud etteaste pigem sümboolset laadi – turgude seisukohast aga igati teretulnud.

«Kui need mehed kokku tulevad ja midagi otsustavad, on see alati positiivne. Samas tuleb muidugi aru saada, et ülejäänud kolme löögijõud [kui Hiina välja arvata] on globaalses mõttes piiratud,» ütles Nomura analüütik Tony Volpon. «See ainuke tegelik tegija on juba kohal.»

Mantega ei rääkinud detailsemalt, millised ettepanekud kaalumisel on. Brasiilia ajaleht Valor Economico kirjutas aga, et ametnikud on arutanud võimalust investeerida oma riikide valuutareserve tugevamate Euroopa majanduste, näiteks Saksamaa riigivõlakirjadesse.

Ajaleht tsiteeris anonüümset ametnikku, kelle sõnutsi võivad euros arveldatud võlakirjade tootlused olla paremad, kui USA võlakirjade omad, kuid BRICi valitsustel on ilmselt raske selle idee hüvesid oma skeptilistele kodanikele selgeks teha, võttes arvesse segadust ja peataolekut Euroopa võlakirjaturgudel.

Nomura Volponi sõnutsi on praeguse kriisi puhul puudu olnud G20 koordineeritud tegevusest, mis aitas päästa maailmamajandust pärast Lehman Brothersi kokkuvarisemist aastal 2008.

Ta sõnas, et kriisist puutumata riigid tegelevad seekord peamiselt iseenda kaitsmisega selle mõjude eest. Nii on Šveits seadnud lae frangi vahetuskursile, valuutakontrolle rakendavad ka teised, näiteks Brasiilia.

«Kõik istuvad oma punkrites ja on aktiivselt haaratud kaitsetegevusse,» ütles analüütik.

«Meeleolu mõttes võib siit [BRICi abist] paista turgudele lootuskiir, et koordineeritud poliitika on tagasi ning et lehmanlikku raputust pole tarvis karta,» ütles ta.

«Euroabi» poleks esimene kord, kui BRIC finantsalast koostööd teeb. Aprillis sõlmisid antud maade arengupangad koos Lõuna-Aafrikaga leppe edendamaks omavahelist arengulaenude andmist.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles