Mure toob USA rahandusministri Euroopa ametivendade koosolekule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timothy Geithner.
Timothy Geithner. Foto: SCANPIX

Timothy Geithner laekub tõenäoliselt reedel Poolas toimuvale Euroopa Liidu rahandusministrite koosolekule, kinnitavad ametlikud allikad. Külaskäik kõneleb Washingtoni süvenevast murest Euroopa võlakriisi arengute pärast.

Geithner on Euroopalt üha jõulisemalt otsustavaid samme nõudnud, eriti sagedased on tema konverentsikõned G7 tööstusriikide rahandusministritega. Allikate sõnutsi leiavad sellised konverentsid nüüd aset praktiliselt kord nädalas.

Kuigi Geithnerit on varem sellistele koosviibimistele kutsutud, on tema reaalne kohalesaabumine midagi ülimalt ebatavalist – eriti niisugusel tundlikul hetkel euroala majanduste elus.

ELi ametnike sõnutsi pole Geithner varem sellistel koosolekutel viibinud.

Geithneri meeskond sätib alles oma reisiplaane ja ametlikult pole külastust veel kinnitatud.

Möödunud nädalavahetusel peetud G7 rahandusministrite koosolekul Marseilles’is keskenduti peamiselt Euroopa hädadele. Geithner väljendas seal avalikult oma veendumust, et EL tuleb kriisiga toime.

Eraviisiliselt ütlesid USA ametnikud aga, et ELi võimetus kriisil sarvist haarata on süüdi kolmes-neljandikus globaalturgude ebastabiilsusest.

Euroopa ametnikud on selle jutu peale pahased ja oletavad nüüd, et ehk tuleb Geithner Poola just selleks, et suhteid siluda.

Ühe kõrge USA ametniku sõnutsi käivad nad Euroopa liidritele peale, et nood jätkaks Euroopa Keskpanga poliitikaga osta üles nõrkade perifeeriate, eriti Hispaania ja Itaalia riigivõlakirju – tagamaks, et viimased saaksid jätkuvalt jätkusuutlike intressimääradega laenu võtta.

Seda poliitikat on Saksamaal kibedalt kritiseerima hakatud.

Geithner on öelnud avalikult, et Euroopa peaks tegutsema vähem avalikult – aga seda otsustavamalt – et võita tagasi finantsturgude kõikumalöönud usaldus. Ta ütles aasta alguse poole ühel foorumil, et efektiivne asjaajamine peab käima vilkalt ja vägevalt, ennetades turgude meeleolusid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles