Korstnata korterissegi leiab elava tulega kamina

Riina Martinson
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biokamin
Biokamin Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui hinges vastupandamatu soov oma korteris elavat kaminatuld nautida, aga majal pole korstent või on see kehvas seisus ning puudub soov ametkondi pidi kaminaehitusluba taotleda, võib koju tuua biokamina.

Biokaminad alles vallutavad meie turgu, näiteks Pärnus pakub neid Mai elurajoonis asuv Palazzo sisustussalong, mis on müünud kümmekond kaminat. Uudistada võib neid kaminaid näiteks ON24 Interneti-kaubamajas või aadressil www.biokamin.ee, kirjutab Pärnu Postimees.

Biokamina paigaldus on lihtne: valid sobiva mudeli välja, tood koju, asetad põrandale, lauale või seinale, valad sisse küttevedeliku ja tõmbad tikku. Ongi kodus elav tuli.

Tõsi, nii võimast ja värvikirevat vaatemängu, kui pakub halutuli, see kamin ei võimalda. Teisalt puudub vajadus tassida puuhalge ja neile korteris koht leida ning pärast tuhka välja vedada.

Biokamin kasutab kütteks bioetanooli ja leegi suurust on võimalik vastavalt soovile reguleerida.

Kaupmehed lubavad, et biokütusest ei eritu põledes suitsu, lõhna ega muid kõrvalprodukte. Isegi kollet ei ole tarvis puhastada.

Bioetanool laguneb põlemisel looduses esinevateks algaineteks: veeauruks ja süsihappegaasiks.

Seega ei kuivata need kaminad elektrilistest erinevalt õhku. Palazzos maksab liiter kaminakütet 71 krooni ja ühe liitriga saab tuld teha umbes kolm-neli tundi.

Biokaminaid leiab väga erineva suurusega: ühed mahuvad klaaskaussi ja need võib panna näiteks pidusöögi ajal lauale, teised saab kinnitada seinale, mõni aga annab korraliku kamina mõõdu välja.

Kaminad on lihtsalt ümberpaigutatavad. Tuju järgi võib neid tassida toast tuppa või näiteks jahedal suveõhtul terrassile.

Peale vaatemängu on biokamin arvestatav lisakütteallikas. Keskmise suurusega kamin suudab toa ilusti soojaks kütta. Kui maja elutoas kamin juba olemas, sobib biokamin näiteks magamistoa soojendamiseks ja iluks.

Palazzo disainer Natalia Shtraler rõhutas, et inimene peab arvestama, et see kamin nõuab toa head ventilatsiooni, sest põlemisprotsess neelab ruumist hapnikku.

Palazzos algavad biokaminate hinnad 6000 kroonist, ON24 sisustuskaubamaja pakub lauale sobivaid kaminaid 4138 krooniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles